Politika

PRESPA FORUM: Hrvatska za nastavak širenja Europske unije na Zapadni Balkan

Autor Adriano Milovan

Na forumu u Strugi, kojeg tradicionalno organizira vlada Sjeverne Makedonije, sudjelovali su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Predsjednik Zoran Milanović na Prespa forumu
Izvor: Ured predsjednika Republike

Predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u petak da je neophodno da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Europsku uniju.

Poručio je da su dugotrajni procesi pristupanja "poražavajući" te da "nisu prihvatljivi", stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Forum okupio predstavnike zemalja regije 

Milanović je, naime, u petak sudjelovao na međunarodnoj konferenciji u organizaciji sjevernomakedonske vlade Prespa forum za dijalog, koja se održava u Strugi.

Forum, koji je održan u četvrtak i petak, 15. i 16. lipnja, okupio je predstavnike Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te EU i NATO-a.

'Teški i nepredvidivi proces koji je nametnut kandidatima'

"Uzmite za primjer Albaniju, oni su članica NATO-a već 14 godina. Dakle, kao članica NATO-a čuvaju sve tajne NATO-a za sebe te sudjeluju u zajedničkom stvaranju sigurnosti, pa kako to da je Albanija rako neuspješna što se tiče EU?", zapitao se Milanović na panelu "Mir i rasprava nasuprot ratu i autokraciji".

Dodao je kako "problem možda nije u Albaniji, već u EU i u teškom i nepredvidivom procesu koji im je nametnut", stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Milanović ne želi da EU 'preraste u saveznu državu'

Milanović je pozvao i na razmišljanje o razini demokracije unutar EU te je ocijenio kako ni same institucije Unije nisu u potpunosti demokratske.

"Europski parlament nije demokratska institucija, ne igra po standardima nacionalnih parlamenata. Europska komisija također nije demokratska institucija, pati od kroničnog nedostatka odgovornosti i to je činjenica", poručio je Milanović.

Šef hrvatske države usprotivio se pretvaranju EU u saveznu državu.

"Savezna država u kojoj je uklonjena vlast iz nacionalnih država i prebačena potpuno na Bruxelles. To je veliki problem naše ere", zaključio je Milanović, dodavši kako Europa ne smije postati nacionalna država.

Na margini konferencije, Milanović je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, zatim s predsjednikom Albanije Bajramom Begajom, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, priopćili su iz Ureda predsjednika.

'Hrvatska može najbolje razumjeti zemlje Zapadnog Balkana'

Na Prespanskom forumu sudjelovao je i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. I on se, prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, založio za nastavak procesa proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

"Zemlje kandidatkinje za članstvo u EU mogu biti uvjerene da će Hrvatska i dalje činiti sve kako sadašnje rasprave o mogućim institucionalnim reformama ne bi bile na njihovu štetu. Vjerujemo da proces proširenja EU ima budućnost, posebno u ovom geopolitičkom kontekstu. U tom smislu, proširenje temeljeno na zajedničkim vrijednostima još je važnije. Ovo nije vrijeme za dvosmislenost na Zapadnom Balkanu, već za jasno opredjeljenje za demokratsku, cjelovitu i slobodnu Europu", kazao je u četvrtak na panelu o reformi Unije Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Dodao je kako Hrvatska, s obzirom na povijest, iskustvo i znanje, "može najbolje razumjeti države Zapadnog Balkana kada su u pitanju proširenje, pregovori i nužne reforme", stoji u priopćenju sa Zrinjevca.

Zaključio je kako njegov dolazak na konferenciju daje podršku procesu proširenja Unije koji, po njemu, ima novi zamah i shvaćanje EU o važnosti Zapadnog Balkana.