Politika

NAKON NOVOG BRODOLOMA: Lider grčke ljevice Tsipras poziva na 'manje licemjerja' i uspostavu legalnih ruta migracije

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

'Neke zemlje u Europi trebale bi prekinuti s licemjerjem u pogledu migracija tako da se bave samo pitanjem koliko bi novca trebalo dati zemljama koje će ugostiti izbjeglice', lider grčke ljevice Alexis Tsipras rekao je za Euractiv

Izvor: Ured Alexisa Tsiprasa

"Krajnje je licemjerno brojati stotine mrtvih muškaraca, žena i djece na dnu Mediterana, dok istovremeno neki u Bruxellesu, Ateni, Budimpešti ili Berlinu smatraju da su međunarodni zakoni "luksuz" ili da su "zastarjeli" i pričaju kako je jedino o čemu trebamo razgovarati pitanje koliko eura treba dati zemljama koje prihvaćaju izbjeglice", rekao je Tsipras, bivši premijer Grčke, u ekskluzivnoj izjavi za Euractiv.

Govoreći o najnovijem brodolomu u blizini grčke obale ovog tjedna, u kojem je poginulo potencijalno više stotina migranata, Tsipras je kazao da taj događaj "na najjasniji mogući način pokazuje neuspjeh ne samo Grčke već i cjelokupne EU u promicanju strukturne izbjegličke i migracijske politike koja na prvo mjesto stavlja spašavanje ljudskih života".

Pregovori o novom sporazumu o migracijama

Tsipras dodaje kako pregovori o novom sporazumu EU o migraciji i azilu moraju radikalno promijeniti smjer i usredotočiti se na osiguravanje "zakonitih i sigurnih ruta i pravedno preseljenje izbjeglica iz trećih zemalja u države članice EU".

Također je naglasio kako se mora garantirati značajan broj godišnjih kvota za prihvat migranata po europskim državama.

"Što više jačamo zakonite i sigurne rute i što više unapređujemo ulogu EU i našu suradnju oko migracija sa zemljama Mediterana koje nisu članice EU, to će biti slabije mreže krijumčara i nezakonite i opasne rute koje oni stvaraju", dodaje Tsipras.

Mediteran 'prepun leševa'

Tsipras je u četvrtak telefonski razgovarao s povjerenicom EU za migracije Ylvom Johansson, pri čemu je opisao kao "sramotu za Europu" da se Sredozemno more "zatrpava leševima".

Prema procjeni europske afencije za zaštitu vanjskih granica Frontex, na brodu koji je potonuo u noći na srijedu u vodama kod južnog Peloponeza bilo je više od 600 ljudi, a od toga se još uvijek njih 400 vodi kao nestalo.

Pojsetio preživjele i objavio sliku na Facebooku 

Tsipras je u četvrtak posjetio preživjele koji su zbrinuti u Grčkoj, i zatim objavio sliku na Facebooku na kojoj u zagrljaju tješi preživjelog tinejdžera koji je u potrazi za bratom nestalim u brodolomu.

"Nažalost, danas vrijednost života nije jednaka za sve ljude... Na pitanje 'Koliko vrijedi ljudski život?' odgovor ovisi o podrijetlu, boji kože, financijskom stanju", rekao je Tsipras.

"Mi smo odlučili na kojoj smo strani: uz ljudsko biće, bezuvjetno. I kako stvarnost postaje sve okrutnija, raste i naša tvrdoglavost da branimo jednakost i pravdu, a time raste i čovječanstvo", zaključuje Tsipras.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tsipras calls on EU to end migration hypocrisy, focus on legal routes)