Politika

VLADA PODRŽALA PROGLAŠENJE HOLODOMORA GENOCIDOM: Između 4 i 6 milijuna Ukrajinaca umrlo od gladi koju je izazvao Staljin

Autor Hina

Inicijativu da se Holodomor proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom pokrenuo je Hrvatski sabor, a Banski dvori dali su u četvrtak zeleno svjetlo tom prijedlogu

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska vlada podržala je na sjednici u četvrtak inicijativu Hrvatskog sabora da se Holodomor proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom.

"Podržavamo tu inicijativu koju su pokrenuli klubovi u Hrvatskom saboru", kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić kazao je kako “predloženom deklaracijom Hrvatski sabor priznaje Holodomor - prisilno izazvanu glad koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini u razdoblju 1932-1933. - kao zločin genocida nad ukrajinskim narodom”.

Spomenik Holodomoru u Ukrajini
Izvor: Kyrylo Chubotin / Avalon / Profimedia

Procjenjuje se da je između četiri i šest milijuna Ukrajinaca umrlo tijekom Holodomora (gladomora) 1932./33. godine, odnosno velike gladi koju su izazvale sovjetske vlasti.

Holodomor je genocidom priznalo više od 20 zemalja te Europski parlament.