Politika

DOGOVOR O MIGRACIJAMA: Varšava najavila otpor novim pravilima po kojima države moraju plaćati ili pristati na kvote

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Poljska vlada najavila je da će pokušati blokirati sporazum o migracijama i azilu kojeg je Vijeće EU većinom glasova usvojilo prošlog tjedna olipljanjem koalicije protivnika novog zakona u Europskom parlamentu

epaselect epa05175693 A Croatian police officer talks to refugees from Syria and Iraq waiting to cross the Greek-Macedonian border, near the Macedonian city of Gevgelia, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 22 February 2016. Macedonia confirmed that it is only allowing Syrian and Iraqi refugees through, matching a decision by its northern neighbour, Serbia. Around 5,000 people were waiting at the border on 22 February, local reports said, quoting witnesses. All want to continue their journey across Macedonia, Serbia, Croatia, Slovenia and then Austria, with Germany the final goal for most. EPA/GEORGI LICOVSKI
Izvor: Georgi Licovski/EPA

To je rekao glasnogovornik vlade, koju vodi konzervativna Stranka prava i pravde (PiS), Piotr Muller, u izjavi za javni servis TVP.

Na sastanku Vijeća prošlog četvrtka u Luxembourgu, ministri unutarnjih poslova i pravosuđa EU složili su se oko usvajanja zajedničkog pregovaračkog stajališta o novoj regulativi za upravljanje politikom azila i migracijama.

Poljska i Mađarska jedine protiv

Poljska i Mađarska bile su jedine zemlje koje su glasale protiv.

Predložena pravila temelje se na obveznom mehanizmu solidarnosti. Zemljama koje odbiju prihvatiti utvrđene kvote azilanata bit će dopušteno da umjesto toga uplaćuju financijski doprinos u zajednički fond, pri čemu je određen iznos od 20.000 eura za svakog pojedinu osobu.

"Poljska će blokirati predložene mjere vezane za premještanje migranata", rekao je Müller, nazvavši stajalište Vijeća "kratkoročnim razmišljanjem koje će de facto potaknuti još veći rast migracijskih valova".

S druge strane, Poljska ne želi primati tražitelje azila, a ne želi ni plaćati da to radi netko drugi. Stalni poljski predstavnik pri EU u Bruxellesu Andrzej Sadoś opisao je financijski doprinos kao zapravo "kaznu" koja se nameće državama koje odbijaju ispoštovati kvote.

Poljska ofenziva u Strasbourgu

Stoga će poljska vlada pokušati okupiti koaliciju istomišljenika u Europskom parlamentu koja bi trebala blokirati rješenja dogovorena u Vijeću. A ako sporazum, unatoč poljskim nastojanjima, ipak stupi na snagu, Varšava nema namjeru ispuniti obveze koje on propisuje.

U međuvremenu, manji partner u vladajućoj koaliciji koju predvodi PiS, antieuropska stranka Suverena Poljska, priopćila je kako će u poljskom parlamentu predložiti izglasavanje rezolucije protiv, kako iz te stranke kažu, "prisilnog premještanja migranata".

"Poljski narod se neće složiti s plaćanjem ogromnih svota novca za greške u migracijskoj politici bogatijih zemalja EU", rekao je čelnik te stranke i ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro u izjavi koju je prenijela agencija Wirtualna Polska.

Predložena rezolucija bila bi "prilika da se izrazi odlučno protivljenje svih [poljskih] političkih snaga protiv takvih ideja eurokrata", dodao je Ziobro.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland to build coalition against EU migration pact)