Politika

NOVI SPORAZUM O MIGRACIJAMA: Težak zalogaj za njemačku vladajuću koaliciju

Novi sporazum članica EU, koji uvodi stroža pravila o migracijama i predviđa uplatu od 20.000 eura za svakog migranta kojeg neka zemlja neće prihvatiti, naišao je na razočaranje u Njemačkoj i nekim strankama vladajuće koalicije

epa09539163 Evacuation of migrants at the closed camp for asylum seekers in Samos island, Greece, 22 October 2021, during the exercise 'Promachos 2021' organised by the Greek Ministry of Migration and Asylum. EPA-EFE/MICHAEL SVARNIAS
Izvor: MICHAEL SVARNIAS/ANA-MPA

Države EU dogovorile su se u četvrtak o novim pravilima EU za migracije od kojih se očekuje da će oblikovati politiku azila u narednim godinama.

Iako je Njemačka bila jedan od najsnažnijih zagovornika novog migracijskog režima, sporazum je tamo doveo do velikih prijepora pa mu se danas protive i dijelovi vladajućih Zelenih i socijaldemokrata iz SPD-a.

Inzistirali na ugradnji mehanizama solidarnosti u migracijski sporazum 

"Da smo mi kao savezna vlada bili u stanju sami usvojiti reformu, to bi izgledalo drugačije", izjavila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kako bi ublažila kritike.

Njemačka je posebno inzistirala na ugradnji mehanizma solidarnosti u migracijski sporazum EU. Iako su u konačnici u tome uspjeli, Berlin je zbog toga morao odustati od nekih drugih zahtjeva, a osobito kad je riječ o vrlo spornim brzim postupcima za dobivanje azila na europskim granicama.

"Gorak dio ovog kompromisa su granične procedure na europskoj vanjskoj granici za ljude iz zemalja koje imaju nisku stopu odobravanja. Međutim, da nema tih graničnih procedura, nitko osim Njemačke ne bi uopće sudjelovao u distribucijskom mehanizmu", istaknula je Baerbock.

Prema sporazumu, postupci azila trebali bi se rješavati na vanjskim granicama EU u roku od najviše 12 tjedana, odnosno tri mjeseca. Ako zahtjev na kraju nije odobren, azilante bi trebalo odmah vratiti u zemlju porijekla.

Pobuna unutar vlade?

Njemačka je već uoči sastanka nagovijestila spremnost na kompromis, kako se ne bi ugrozio uspjeh pregovora, što je zatim dovelo do negodovanja stranke Zelenih i ljevičarskog krila SPD-a.

U utorak je više od 700 članova Zelene stranke zaprijetilo pobunom, u otvorenom pismu upućenom vicekancelaru iz redova Zelenih Robertu Habecku i Annaleni Baerbock. Članovi te stranke su u dopisu naveli da su "zabrinuti” i "šokirani” zbog spremnosti Zelenih da pristanu na ovakvu reformu.

Osim toga, 24 zastupnika njemačkog Bundestaga iz redova Zelenih i SPD-a otvoreno su kritizirali uvođenje brzog postupka za obradu zahtjeva za azil na vanjskim europskim granicama.

"Kad bi granične procedure funkcionirale, to bi rasteretilo ove države. Međutim, takve procedure već postoje", izjavio je za EuractivHakan Demir, zastupnik SPD-a i jedan od potpisnika pisma.

"Očito je kako se ovim pravilima povećava rizik od nastajanja kampova na granicama, koji imaju loše rezultate u smislu standarda ljudskih prava", dodao je Demir, koji je i zamjenik glasnogovornika SPD-a za pitanje migracija.

Slijede novi problemi?

Iako je pomirljiviji pristup njemačke vlade već izazvao neke prijepore među strankama vladajuće njemačke koalicije, konačni sporazum mogao bi dovesti do još više previranja unutar njemačke vlade.

Iako je spremnost na kompromis već politički skupo koštala aktualnu vladu, ona se barem odlučno zauzela da se od novih pravila za ekspresno procesuiranje zahtjeva za azil izuzmu maloljetne osobe i obitelji.

"Za mene je važno da Njemačka ostane čvrsta u poštivanju ljudskih prava kad se radi o pružanju posebne zaštite maloljetnicima i obiteljima", kazao je Demir.

"Ja sam protiv donošenja novog sporazuma po svaku cijenu, ako je to na štetu ljudskih prava".

Djelomičan uspjeh

Međutim, njemački napori samo su djelomično polučili uspjeh, jer je u konačni kompromis uključena samo iznimka za maloljetnike, ali ne i za obitelji.

Sporazum će također vjerojatno povećati pritisak lijevog krila Zelenih, budući da njihov predizborni program jasno navodi kako "odobravanje azila na vanjskoj granici EU nije kompatibilno” s njihovim stavom o migracijama.

Na europskoj razini, njemački Zeleni već su jasno dali do znanja da će se u predstojećim pregovorima s državama članicama boriti protiv te odluke.

Predsjednik kluba njemačkih Zelenih u Europskom parlamentu Rasmus Andresen opisao je sporazum kao "ozbiljnu pogrešku” njemačke koalicije.

"Ne slažem se sa stavom Njemačke po kojem se ona slaže s ovim", kazao je Andresen i dodao da Europski parlament ima "uravnoteženiji stav" o tom pitanju.

"Borit ćemo se kako bi naše mišljenje prevladalo," napisao je na Twitteru.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU migration deal bitter pill for Germany)