Politika

BLINKEN U HELSINKIJU: Finska i SAD žele smanjiti ovisnost o Kini suradnjom na razvoju 6G tehnologije

Autor Euractiv/Pekka Vanttinen

Finska i SAD potpisali su zajedničku izjavu o suradnji na razvoju 'naprednih bežičnih komunikacija' u Helsinkiju, što lokalni mediji interpretiraju kao odgovor 'slobodnog svijeta' na širenje kineskih 5G tehnologija

epa10668406 Finland's Foreign Minister Pekka Haavisto (R) and US Secretary of State Antony Blinken (L) shake hands during their meeting in Helsinki, Finland, 02 June 2023. Haavisto and Blinken signed a joint statement on Cooperation in Advanced Wireless Communications (6G). EPA-EFE/MAURI RATILAINEN
Izvor: MAURI RATILAINEN/COMPIC

Nakon potpisivanja izjave u gradskoj vijećnici Helsinkija, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto (Zeleni) i američki šef diplomacije Antony Blinken izjavili su da će implementacija novijih 6G mreža biti "transparentnija."

"U suradnji sa državama saveznicama i partnerima, SAD će mobilizirati stotine milijardi dolara za financiranje infrastrukture visoke kvalitete u zemljama kojima je ona najpotrebnija", rekao je Blinken.

Dodao je da će se to graditi "na način koji je transparentan".

'6G sustav koji poštuje ljudska prava'

Proklamirani cilj suradnje između Finske i SAD-a u znanstvenim istraživanjima, standardizaciji i razvoju tehnologije jest "stvaranje zajedničkog globalnog pristupa za održive, konkurentne, sigurne, pouzdane tehnologije i 6G tehnologije, neovisno o dobavljaču iste", navodi se u službenoj izjavi.

U izjavi za finski dnevni list Helsingin Sanomat Haavisto nije se libio izrijekom izbjegao spomenuti Kinu, iako se ona ne spominje u tekstu samog sporatuma, koji se više fokusira na suradnju između SAD-a i Finske.

SAD i Finska žele razvijati 6G sustav koji je "demokratski, transparentan i u kojem se poštuju ljudska prava", rekao je Haavisto.

"Kina je važan trgovinski partner i za SAD i za Finsku, no nedavno smo vidjeli takve negativne povezanosti, osobito nakon pandemije koronavirusa".

Velika globalna igra

Risto E. J. Penttilä, izvršni direktor konzultantske tvrtke Nordic West Office, razgovarao je za finski TV kanal MTV3 o tom sporazumu i pritom ukazao na njegov široki globalni efekt.

"6G je dio globalne strategije NATO saveza i njegove vizije za budućnost. Prema njoj, slobodni svijet i svjetske demokracije moraju imati pouzdanu tehnologiju i pouzdanu 6G mrežu", rekao je Penttilä, i istaknuo da takvu tehnologiju "mogu pružiti Finci i Šveđani, što znači da onda ne bi bilo potrebe za oslanjanje na kinesku tehnologiju".

"Ovo je dio velike globalne igre između Kine i SAD-a u kojoj će Finska i Švedska imati važnu ulogu". rekao je Penttilä za MTV3.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Finland, US eye 6G to reduce Chinese tech dependence)