Politika

PROSVJEDI NA KOSOVU: Nakon nedavne eskalacije, Francuska i Njemačka traže nove izbore u spornim općinama

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Kosovo i Srbija su u četvrtak popustili europskim pritiscima i ipak sjeli za stol kako bi se riješila politička kriza koja je prošli tjedan dovela do eskalacije i nasilja, pri čemu su ključnu ulogu imale Francuska i Njemačka

Izvor: EEAS

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kratko su se sastali na marginama summita Europske političke zajednice u Moldaviji u četvrtak popodne, u prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

Ranije tijekom summita i Osmani i Vučić su odbijali bilateralni sastanak, prije no što su popustili pod međunarodnim pritiskom.

Sporni izbori na sjeveru Kosova

Situacija u sjevernom, većinski srpskom, dijelu Kosova naglo je eskalirala u petak 26. svibnja, kada su kosovske vlasti, uz pomoć jedinica specijalne policije, postavila etnički albanske načelnike u općinama na sjeveru.

Ti načelnici su izabrani na posebnim izborima nakon što su srpski lokalni dužnosnici masovno podnijeli ostavke u studenom 2022. Iako te izbore međunarodna zajednica smatra legitimnima, mizerna izlaznost od samo 3,5 posto dovela je do apela upućenih Prištini da se suzdrži od nasilnog instaliranja etnički albanskih načelnika radi preuzimanje dužnosti.

Uslijed svega toga došlo je do prosvjeda lokalnih Srba i sukoba u kojima je ozlijeđeno više od 30 vojnika NATO saveza, pripadnika mirovnih snaga KFOR, kao i prosvjednika, pripadnika kosovske policije i novinara.

Rješenje su novi izbori?

Nakon razgovora u Moldaviji, Macron i Scholz su rekli da se zalažu za održavanje novih lokalnih izbora u četiri sporne općine na sjeveru Kosova, uz sudjelovanje srpskih predstavnika, i to "što je prije moguće".

Macron je rekao da su Osmani i Vučić pristali uzeti u obzir plan kojeg su predstavile Francuska i Njemačka kako bi se smirile napetosti na Kosovu, a koji uključuje i obećanje Prištine da će se održati novi izbori na tom području, kao i obećanje Beograda da će potaknuti Srbe da na njima sudjeluju.

Srbija je 2022. pozivala etnički srpske glasače na Kosovu da bojkotiraju izbore.

Također su apelirali na Prištinu da obeća pristanak za osnivanje Zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova, čime bi se Srbima dala veća samouprava. Očekuje se da će Osmani i Vučić sljedeći tjedani održati konzultacije i dati "jasne odgovore" na taj prijedlog.

"U sjevernom dijelu Kosova došlo je do napetosti zbog održavanja lokalnih izbora, iako nisu bili ispunjeni uvjeti koji bi jamčili pravilan izborni proces, i to je dovelo do nasilne eskalacije," rekao je Macron novinarima u Moldaviji.

"To je vrlo ozbiljna situacija... I imali smo intenzivan razgovor o izazovima na terenu. Svi dionici trebaju pokazati hrabrost", rekao je Scholz novinarima na odvojenoj konferenciji za medije, pozvavši obje strane da pokažu odgovornost.

"Važno je da svi uključeni učine sve što je moguće kako bi se postigla deeskalacija", dodao je Scholz.

Unija zabrinuta 

Iz EU su poručili da rastuće napetosti između Srbije i Kosova ugrožavaju dogovor do kojeg je došlo posredovanjem Bruxellesa o normalizaciji odnosa između ove dvije balkanske zemlje.

Borrell je rekao nakon sastanka da je EU tražila održavanje novih lokalnih izbora uz sudjelovanje kosovskih Srba, kao i početak rada na uspostavi zajednice općina s većinskim srpskim stanovništvom, kako je i dogovoreno u dijalogu.

"Ako se to ne učini, to će dovesti do ozbiljnih posljedica za naše odnose," rekao je Borrell.

NATO šalje još vojnika na Kosovo

NATO je, s druge strane, spreman poslati više vojnika na Kosovo nakon nedavnih nereda, nakon što su ovaj tjedan već najavili slanje dodatnih 700 vojnika.

"NATO će ostati budan. Bit ćemo tu kako bismo osigurali sigurno okruženje, smirili situaciju i smanjili napetosti", izjavio je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO zemalja u Oslu.

Također u Oslu, šef diplomacije SAD-a Antony Blinken pozvao je i Kosovo i Srbiju da "odmah poduzmu korake za deeskalaciju napetosti i ulože stvaran napor u postizanje dogovora o normalizaciji".

"Podržavamo europski integracijski proces Kosova i Srbije, ali trenutna eskalacija otežava, umjesto da pomaže, rad u tom smjeru," rekao je Blinken.

"Očekujemo da se obje strane ponašaju odgovorno."

Igra okrivljivanja se nastavlja

Govoreći na marginama europskog summita u Moldaviji, Vučić je rekao da bi povlačenje albanskih načelnika bilo "najmoćniji" način za smanjenje napetosti, tvrdeći da će njegova zemlja "pokušati uvjeriti Srbe da mirno prosvjeduju".

"Oni su vrlo odlučni... Žele da otiđu jedinice specijalne policije", rekao je Vučić, tvrdeći pritom da se kosovske policijske snage tamo nalaze ilegalno.

S druge strane, Osmani se nakon kratkog razgovora s Vučićem obtratila novinarima i rekla da Beograd pokušava destabilizirati Kosovo jer se još uvijek nije pomirio s kosovskim proglašenjem neovisnosti 2008. godine.

Optužila je Srbiju da podržava kriminalna udruženja na sjeveru Kosova, što Beograd negira, a posebno je optužila Vučića da "cmizdri, žali se, i ne govori istinu".

Međutim, rekla je da se novi izbori na sjeveru Kosova uz sudjelovanje Srba ipak mogu održati "pod uvjetom da se oni legalnim putem pokrenu", što bi ispunilo jedan od uvjeta koje su Macron i Scholz postavili za smanjenje napetosti.

"Ono što je ključno u ovom trenutku jest da Srbija prestane podržavati kriminalne bande koje uzrokuju većinu problema na sjeveru Kosova, ali i izvan naše regije", rekla je Osmani.

"Rješenje za deeskalaciju je vrlo blizu", kaže Osmani, ali Beograd bi također morao poštivati obveze koje je preuzeo prema dogovoru posredovanom od strane EU iz ožujka o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Moramo osigurati da fokus bude na potpunoj provedbi tog sporazuma, a ne samo na nekim dijelovima", rekla je Osmani.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France, Germany urge new elections as Kosovo, Serbia meet to defuse tensions)