Politika

EU PRUŽA DODATNU POMOĆ UKRAJINI U OBRANI OD RUSKE INVAZIJE: Eurozastupnici odobrili plan za veću proizvodnju streljiva

Autor Adriano Milovan

Plan uključuje i financijsku pomoć od 500 milijuna eura, a cilj je povećati proizvodne kapacitete Unije u proizvodnji streljiva, projektila i njihovih komponenti

Europski parlament u Bruxellesu
Izvor: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Europski parlament odobrio je plan Europske komisije za povećanje proizvodnje streljiva u Europskoj uniji s ciljem njihove isporuke Ukrajini.

Kako su priopćili iz Europskog parlamenta, plan su u četvrtak podržala 446 zastupnika, dok ih je 67 bilo protiv, a 112 zastupnika bilo je suzdržano.

Sredinom 2024. ocijenit će se učinkovitost propisa

Cilj Zakona o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) je pomoći članicama EU i obnovi njihovih arsenala i brža isporuka streljiva i projektila Ukrajini, koju je 24. veljače prošle godine napala Rusija. Među mjerama je i 500 milijuna eura namijenjenih financiranju.

Europska komisija će identificirati i kontinuirano nadzirati dostupnost obrambenih proizvoda, njihovih komponenti i sirovina potrebnih za njihovu izradu.

Prijedlogom se, ističe se u priopćenju, uspostavljaju mehanizmi, načela i privremena pravila za osiguranje pravovremene i trajne dostupnosti ovih obrambenih proizvoda za kupce unutar EU. Učinkovitost uredbe ocijenit će se do sredine sljedeće godine, a na temelju rezultata odlučit će se o nastavku primjene mjera.

Korak naprijed u pružanju podrške EU Ukrajini

"Odluka predstavlja značajan napredak za sigurnost i obranu naše Unije, a posebno za našu nepokolebivu potporu Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom. Povećat ćemo svoju sposobnost odgovora na sigurnosne izazove. To je pobjeda za Europu i našu kolektivnu sigurnost. Parlament je sada spreman pregovarati s Vijećem i nadamo se da ćemo postići dogovor što je prije moguće", poručio je šef pregovaračkog tima Europskog parlamenta Cristian Buṣoi.

Europska komisija je Zakon o potpori proizvodnji streljiva predstavila 3. svibnja. Zastupnici u Europskom parlamentu ubrzo su se složili da će pokrenuti hitni postupak u Parlamentu kako bi se ubrzalo odobrenje zakonskog prijedloga s ciljem njegova usvajanja na sjednici u srpnju, zaključuje se u priopćenju.