Politika

DANSKA POVEĆAVA VOJNI PRORAČUN: Kopenhagen planira do 2033. utrostručiti izdvajanja za obranu

Danska vlada je u utorak predstavila plan za ulaganje 143 milijarde danskih kruna (19,2 milijarde eura) u obranu u narednih 10 godina, u skladu s obvezama koje propisuje članstvo u NATO savezu

epa10550970 A Danish soldier on Piranha 5 with Cardom 10 heavy motar system, 120 mm mortars during the US-led exercise Dynamic Front 23 at the Oksbol fireign and training range in Oksbol, Denmark 30 March 2023. According to the US Army, "Dynamic Front 23 launches a training mission of synchronized command and fires planning, maneuvering through a complex landscape of assembly area operations, artillery acumen, and live firing drills to ensure that NATO forces are equipped with the capability to execute lethal fire support in wide-area ground combat across Europe." EPA-EFE/BO AMSTRUP DENMARK OUT
Izvor: Bo Amstrup/RITZAU SCANPIX

"Moramo u većoj mjeri moći udovoljiti zahtjevima i očekivanjima koje NATO i njegovi saveznici imaju od Danske", rekao je novinarima Troels Lund Poulsen, vršitelj dužnosti ministra obrane.

"Trebaju nam velika ulaganja u oružane snage, kako bismo povećali svoj dio odgovornosti", dodao je Poulsen.

I Danska nakon Hladnog rata smanjila izdatke za obranu

Poput većine članica NATO saveza, Danska je nakon završetka Hladnog rata značajno smanjila svoje vojne kapacitete za sudjelovanje u bilo kakvom konvencionalnom ratu u Europi.

No, kao odgovor na rat u Ukrajini, Kopenhagen je prošle godine obećao da će trajno povećati izdvajanja za obranu, na dva posto BDP-a, do kraja 2030. godine, u skladu s ciljevima koje propisuje NATO.

Od iduće godine, sredstva za obranu će se povećavati dok ne dosegnu 19,2 milijarde danskih kruna (2,6 milijarde eura) do 2033. godine, trostruko više od trenutnih 6,9 milijardi danskih kruna (926 milijuna eura).

Većina članica NATO-a još ne ispunjava obvezu izdvajanja dva posto BDP-a za obranu

Okvir koji definira na što će se novac trošiti bit će uspostavljen u prijedlogu vlade koji tek slijedi, odluke o nabavi vojnog materijala i raspisivanju natječaja kontinuirano će se donositi.

Danska inicijativa slijedi primjer ostalih članica NATO saveza koje su sve redom obećale povećanje izdvajanja za obranu nakon izbijanja rata u Ukrajini. Danska je također pristupila i zajedničkoj obrambenoj politici Europske unije.

Unatoč obvezama koje su članice NATO formalno preuzele na summitu 2014. godine, većina njih još ne ispunjava dogovoreni iznos izdvajanja za obranu. Trenutno samo sedam od 31 države članice ispunjava zadani kriterij.

Rasprave još traju

Gotovo 10 godina kasnije, NATO članice sad razmišljaju da se navedeni iznos od dva posto BDP-a pretvori u čvrstu obvezu.

"Očekujem da će države saveznice u srpnju pristati na ambiciozniju obvezu ulaganja u obranu, jer dva posto BDP-a predstavlja doista minimalni iznos koji treba uložiti u našu obranu", rekao je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u ožujku, prilikom predstavljanja izvješća o izdvajanjima za obranu za 2022. godinu.

No, rasprave među članicama NATO saveza još uvijek traju, i zasad o tome nema dogovora.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Denmark plans to triple defence investment over next decade)