Politika

NATO SUMMIT U OSLU: Ministri vanjskih poslova bavit će se ponajviše Švedskom, Ukrajinom i Kosovom

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izražava optimizam da će Švedska ubrzo postati nova članica, dok istovremeno SAD vrši pritisak na Tursku da odustane od blokade švedske molbe, uoči novog neformalnog sastanka u srijedu

epa10594039 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks speaks during a joint statement with Luxembourg's prime minister at a press conference at Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 27 April 2023. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Neformalno okupljanje ministara vanjskih poslova NATO saveza u norveškoj prijestolnici Oslu tek je drugi takav skup, nakon što je Njemačka pokrenula ovakav format prošle godine u Berlinu.

No, nacionalne delegacije će se ipak ponašati kao da se radi o formalnom sastanku, nekoliko diplomata iz NATO saveza izjavilo je za Euractiv. Jer, ovog puta sastanak će biti organiziran nešto drugačije, obećali su - neće biti unaprijed predviđenog popisa govornika, niti posebnih okruglih stolova.

Švedska: Unutra ili vani?

Očekuje se da će se većina pažnje posvetiti ponašanju Turske prema Švedskoj, s obzirom na to da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan proteklog vikenda pobijedio na izborima i osvojio novi mandat.

Turski izbori su bili ključan događaj kojeg su diplomatski predstavnici NATO-a i države članice čekali da vide hoće li Ankara promijeniti stav o pridruživanju Švedske, budući da upravo Turska odugovlači s davanjem svoje suglasnosti, u pokušaju da prisili Stockholm na uvođenje strožih antiterorističkih zakona.

Američki šef diplomacije Antony Blinken, koji je posjetio Švedsku na putu prema skupu u Oslu, izjavio je da je švedska vlada već eliminirala razloge zbog kojih je Turska prigovarala.

Iako će turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu ostati u Ankari iz razloga vezanih za unutarnju politiku, Stoltenberg je rekao da NATO i dalje radi na tome, s ciljem da se donese konačna odluka na redovnom summitu u Vilniusu koji se održava 11. i 12. srpnja.

Nema jamstava

"Stalno sam u bliskom kontaktu s turskom vladom, kako bi se osiguralo da Švedska postane punopravna članica saveza što je prije moguće", rekao je Stoltenberg.

"Ne može se ništa garantirati, ali apsolutno je moguće postići rješenje i time omogućiti da se do tada donese odluka o članstvu Švedske", rekao je Stoltenberg novinarima u Oslu dan uoči summita.

Zbivanja oko Švedske pozorno motre i druge države širom euroatlantskog područja, potvrdilo je nekoliko NATO diplomata za Euractiv, navodeći da je glavni cilj da se Švedsku pozdravi kao 32. članicu saveza na srpanjskom summitu u Vilniusu.

Razgovori o Ukrajini

Za četvrtak 1. lipnja u planu je radni sastanak koji bi trebao trajati tri sata, na kojem će većina vremena biti posvećena podršci NATO saveza Ukrajini, te budućim odnosima s Ukrajinom.

Članice NATO saveza trenutno razmatraju unaprijeđenje suradnje s Kijevom, s ciljem da se proširi paket pomoći za tu zemlju razorenu ratom i da se pruži snažnija politička podrška njenom budućem članstvu.

No, još je dalek put do bilo kakvih konkretnijih planova za ukrajinsko članstvo.

Problemi na Kosovu

Iako ta tema nije službeno uvrštena na dnevni red, ministri će se vjerojatno dotaknuti i eskalacije situacije na Kosovu, prema informacijama do kojih je došao Euractiv.

NATO je odlučio pojačati svoju prisutnost na Kosovu slanjem dodatnih 700 vojnika na Kosovo u sklopu KFOR-a, izjavio je glavni tajnik Jens Stoltenberg u utorak. Savez je također odlučio "staviti u pripravnost i dodatni bataljun rezervnih snaga".

U rasplamsalim sukobima početkom ovog tjedna KFOR je bio meta prosvjednika na sjevernom Kosovu. Stoltenberg je osudio napade i rekao da je pritom ozlijeđeno 30 vojnika.