Politika

EUROPSKI IZBORI 2024: Zeleni najavljuju paneuropsku kampanju

Autor Euractiv/Eleonora Vasques

Izborna strategija zelenih na izborima 2024. imat će snažan europski fokus, rekla je Terry Reintke, supredsjednica kluba Zelenih/EFA u Europskom parlamentu za Euractiv

epa08210530 Terry Reintke from the Group of the Greens/European Free Alliance wears a hoody with European stars before a plenary session of the European Parliament to debate on the 'Proposed mandate for negotiations for a new partnership with the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland', in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Izvor: PATRICK SEEGER/EPA

"Želimo imati pravu europsku izbornu kampanju u kojoj bi se europske zelene stranke mogle udružiti u jednu veliku kampanju. I druge stranke takvo nešto pokušavaju, ali ne uspijevaju pritom ostvariti uspjeh kakvog smo mi u tome već imali", kaže Reintke.

Sljedeći europski izbori će se održati između 6. i 9. lipnja 2024. godine. Izborni zakon Europske unije propisuje samo neke minimalna izborna pravila za pojedine države članice, poput objavljivanja rezultata istog dana - dok se za sve ostalo primjenjuju nacionalna zakonodavstva.

Iz tog razloga, većina stranaka radije se fokusiraju na snažne nacionalne kampanje umjesto da razvijaju paneuropsku platformu.

Unatoč tome što se zelene stranke u državama članicama poprilično razlikuju jedna od druge, - a posebno u pogledu sudjelovanja na različitim razinama vlasti - Reintke kaže kako žele "imati vrlo snažan europski fokus kad se radi o tematskim područjima".

Prioriteti zelenih

Što se tiče tema koje vide kao ključne na izborima 2024., Reintke spominje problem klimatskih promjena i kako "uz Green Deal i ambicioznije planove za postizanje klimatske neutralnosti još uvijek možemo preokrenuti sve negativne posljedice koje klimatske promjene već čine i koje će činiti i dalje ako po tom pitanju ne učinimo dovoljno".

Također je rekla da će i "socijalna pravda" biti jedan od prioriteta.

"Vidimo da postoji sve veći jaz između bogatih i siromašnih u našim društvima, a sada je to dodatno pogoršano zbog krize. Stoga želimo govoriti o dobrim radnim uvjetima, dobrim plaćama i razlozima zbog kojih bi EU trebala imati snažniju ulogu u tom području", kaže Reintke.

"I sigurno ćemo govoriti o demokraciji", nastavlja Reintke, dodajući da "iz onoga što vidimo u Europi, ali i globalno, demokracija i sloboda trpe napade i želimo poslati vrlo snažnu poruku da želimo braniti i čak proširiti demokraciju".

Pritom naglašava važnost borbe protiv ekstremno desnih stranaka koje bilježe sve veću popularnost u Europi.

Spitzenkandidat

Upitana da komentira mogućnosti da stranke interno biraju svoje kandidata za predsjednika Europske komisije, Reintke je potvrdila je da postoji načelni sporazum unutar zelenih o pokretanju tog procesa, ali da će službena odluka biti donesena na kongresu Europske zelene stranke u Beču 2. lipnja.

Točnije, zeleni će najvjerojatnije potvrditi izbor dva spitzenkandidata kako bi osigurali rodnu jednakost.

"Mi smatramo da to "europeizira" europske izbore. I očito pruža veći europski fokus u javnim raspravama i izbornoj kampanji", dodaje Reintke.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Greens to have pan-European focus for EU elections campaign strategy)