Politika

POBJEDA VLADAJUĆIH: Grčka ljevica šokirana neočekivano slabim izbornim rezultatom

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Glavna grčka oporbena stranka, ljevičarska Syriza (Europska ljevica) je u dubokoj krizi nakon što je konzervativna Nova Demokracija (EPP) ostvarila trijumf na nedjeljnim izborima i time povećala izglede da sama formira novu vladu.

epa10644533 President of main opposition SYRIZA party Alexis Tsipras enters the party's headquarters after the announcement of the first results of the parliamentary elections, Greece, 21 May 2023. Preliminary official results in Greece's parliamentary election showed New Democracy rulling party ahead of SYRIZA main opposition left wing party. EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU
Izvor: ORESTIS PANAGIOTOU/ANA-MPA

Rezultat je iznenadio čak i najoptimističnije političare desnice jer nijedna predizborna anketa nije uspjela predvidjeti tako nadmoćnu pobjedu Nove Demokracije, koja je osvojila 40.8 posto glasova, daleko ispred Syrize (20.1 posto) i socijaldemokratske stranke Pasok (11.5 posto).

Budući da nijedna stranka nije uspjela osigurati većinu, održat će se drugi krug izbora, koji se očekuje 25. lipnja ili 2. srpnja. Grčki premijer i lider Nove Demokracije Kyriakos Mitsotakis najavio je da će u drugom krugu pokušati osvojiti dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Tsiprasova budućnost 'neizvjesna'

"Ovaj rezultat je izuzetno negativan za Syrizu", rekao je lider stranke Alexis Tsipras u televizijskom obraćanju, ali i dodao da zbog druge runde glasanja nemaju vremena za gubljenje.

"Moramo odmah izvršiti sve promjene potrebne kako bismo osigurali najbolje moguće uvjete u sljedećoj ključnoj - i konačnoj - izbornoj bitci", najavio je Tsipras, ne ulazeći u detalje na kakve promjene misli.

Grčki mediji javljaju da se zasad Syriza neće baviti raspravama o smjeni stranačkog vodstva. Međutim, vrlo je izgledno da će do toga doći nakon novog kruga parlamentarnih izbora.

U međuvremenu, oporbene stranke ljevice i lijevog centra krive upravo Tsiprasa za pobjedu Nove Demokracije. Lider stranke Pasok, Nikos Androulakis, rekao je da je Tsipras "zlatni sponzor" Nove Demokracije.

Prve analize sugeriraju da je Syriza izgubila oko 700.000 birača u odnosu na 2019. godinu kad su osvojili 31,5 posto glasova i da su ti glasovi otišli drugim strankama lijevog spektra.

Socijaldemokratski Pasok ostvario je dobar rezultat od 11,5 posto, a čini se i da su mnogi birači Syrize ovaj put povjerenje dali stranki DiEM25 koju predvodi Yanis Varoufakis, bivši ministar financija u Tsiprasovoj i manjoj ljevičarskoj stranci koju predvodi  bivša članica Syrize Zoe Konstantopoulou koja ipak nije uspjela prijeći prag za ulazak u parlament.

Analitičari upozoravaju da Syrizi sad prijeti raspad u drugom krugu, budući da Pasok sada cilja izgurati Syrizu i zauzeti drugo mjesto iza Nove Demokracije, uvjeravanjem birača da su upravo oni glavna "progresivna" alternativa u Grčkoj, nasuprot vladajućim konzervativcima.

'Izabran i nekontroliran'

U svom glavnom članku o izborima objavljenom u ponedjeljak, utjecajan news portal News247 izvještava da je Mitsotakis "izabran i izvan kontrole".

"Stranke koje misle da su pobijedile jer su nanijele strateški poraz Syrizi sad se suočavaju s iznenađenjima i režimom koji će umjesto preuzimanja odgovornost za vladanje jednostavno u tome vidjeti zeleno svjetlo da upravljaju državom bez ikakvih ograničenja... Opasnost od 'Orbanizacije' zemlje sada je očita, i oni koji to vide trebaju se sada ujediniti, organizirati i odgovoriti na to s planom, ozbiljnošću i uvjerenjem da jučer ništa nije bilo gotovo...", navodi se u članku.

Grčki mediji također primjećuju da skandal oko prisluškivanja koji već mjesecima potresa grčku politiku nije previše utjecao na birače. Osim toga, ni nedavna tragična željeznička nesreća u kojoj je poginulo 57 ljudi također nije utjecala na biračko tijelo.

Kostas Karamanlis, grčki ministar prometa koji je dao ostavku nakon nesreće, sad je ponovno izabran u parlament, osvajanjem prvog mjesto u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Grčke, s razlikom od više od 23.000 glasova ispred konkurencije.

Analitičari smatraju da je pobjeda Nove Demokracije toliko neupitna da će ljevičarskim opcijama biti jako teško kreirati narativ koji bi uvjerio birače da se u drugom krugu predomisle.

Osim toga, očekuje se da će Nova Demokracija ovako dobrim rezultatom dodatno ojačati svoj položaj unutar europske političke obitelji desnog centra u EPP-u, s obzirom da je sad postala "najjača vlada desnog centra u cijeloj EU," kako je izjavio Mitsotakis u nedjelju navečer.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Shocked Greek left picks up its pieces after election disaster)