Politika

KONAČNO ODREĐEN DATUM: Europski izbori održat će se od 6. do 9. lipnja 2024. godine

Autor Euractiv/Eleonora Vasques

Europski izbori održat će se između 6. i 9. lipnja 2024. godine, stoji u pismu švedske ministrice za europske poslove, čija zemlja trenutno predsjedava Europskim vijećem, upućenom Europskom parlamentu

epa10002380 Member of European Parliament (MEP) during a voting session on the 'fit for 55 package', at the European Parliament in Strasbourg, France, 08 June 2022. MEP's will vote on eight legislative texts of the 'Fit for 55' package, which should make it possible to fight against climate change by reducing greenhouse gas emissions as the European Union's plan to reduce GHG emissions by at least 55 percent by 2030. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Euractiv je dobio na uvid pismo ministrice Jessike Roswall, poslano predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli 12. svibnja.

Dopis je poslan iz Stockholma kao odgovor na formalni prijedlog Metsole da se izbori održe u razdoblju od 23. do 26. svibnja.

Izbori moraju biti početkom lipnja

U njemu se navodi da, budući da države članice nisu mogle doći do jednoglasne odluke o datumu izbora, po postojećem zakonu Europske unije izbori moraju biti početkom lipnja.

"Kao što znate, izborni zakon EU propisuje da je za promjenu datuma potrebna jednoglasna odluka Vijeća, nakon konzultacija s Europskim parlamentom. Budući da nijedan alternativni datum nije uspio dobiti potrebnu podršku, automatski će se primijeniti termin utvrđen u zakonu o europskim izborima", stoji u pismu.

Odluka koju je najavila Roswell mogla bi dovesti do određene poteškoća, jer bi pomicanje izbora za kasniji termin u odnosu na Metsolin prijedlog značilo i manje vremena za prilagodbu novim zastupnicima, pa tako i za formiranje parlamentarne većine i donošenje ključnih odluka o sastavu nove Europske komisije.

Na zadnjim izborima održanima krajem svibnja 2019. godine oko 60 posto od ukupno 705 europarlamentaraca po prvi put je osvojilo zastupnički mandat. Nakon predstojećih izbora očekuje se da će više od polovice zastupnika po prvi puta sjesti u zastupničke klupe.

Ništa od promjene izbornih pravila

Zastupnici Europskog parlamenta, posebno iz redova Europske pučke stranke (EPP) i skupine Socijalisti i demokrati (S&D), kao što su Danuta Maria Hübner i Domènec Ruiz Devesa, već dulje vrijeme kritiziraju postojeći europski izborni zakon za kojeg kažu da je zastario i da ga treba modernizirati.

Postojeći izborni zakon uveden je 1976. godine i u njemu su postavljena pravila za prve izravne izbore za Europski parlament održane u lipnju 1979. godine. Međutim, unatoč nekoliko desetljeća proširenja i europskih integracija, pravila se nikad nisu mijenjala.

Devesa je bio izvjestitelj za parlamentarni prijedlog za uvođenje transnacionalnih lista na razini EU, što bi značilo da bi europski građani mogli glasati i za manji broj zastupnika iz drugih zemalja članica, ponuđenih na listi za cijelu EU.

Također se namjeravalo i pravno formulirati i obvezati proces izbora za tzv. Spitzenkandidata, glavnog kandidata za predsjednika Europske komisije koji bi predstavljao političku skupinu s najviše osvojenih mjesta u sazivu Europskog parlamenta.

No, iako su parlamentarci izglasali te prijedloge u svibnju 2022. da bi prijedlogstupio na snagu potrebno je da ga države članice potvrde na svom glasanju. Do njega zasad nije došlo i, kako nije izgledno da će se to dogoditi prije predstojećih izbora 2024. godine, predložene zakonske izmjene će jednostavno biti odbačene.

Problem u Portugalu

Prema izvorima iz jedne od političkih skupina Europskog parlamenta, automatski određen datum izbora početkom lipnja mogao bi biti posebno problematičan u Portugalu, budući da će u toj zemlji prethodni tjedan biti službeni praznik - nacionalni dan Portugala, što bi moglo dovesti do niske izlaznosti u toj zemlji.

Međutim, Vijeće nije uspjelo definirati bolji termin, jer i kod svih drugih alternativnih datuma postoji sličan problem u pojedinim državama članicama.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: 2024 EU elections confirmed between 6 and 9 June)