Politika

SEUL PRED DILEMOM: EU namjerava pritisnuti Južnu Koreju da krene s isporukom streljiva Ukrajini

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Euractiv doznaje da će Europska unija pokušati utjecati na Južnu Koreju da pošalje streljivo Ukrajini, i to tijekom posjeta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen ovog mjeseca

epa10585223 A protester holds a banner during a rally against Russia's invasion of Ukraine, in Seoul, South Korea, 22 April 2023. The protesters gathered to demand the Russian forces withdrawal from Ukraine and to oppose to Korean military aid for Ukraine. EPA-EFE/JEON HEON-KYUN
Izvor: JEON HEON-KYUN/EPA

Očekuje se da će se Michel i Van der Leyen sastati s južnokorejskog predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Seulu 22. svibnja, na redovnom summitu Europske unije i Južne Koreje.

Očekuje se da će od Južne Koreje tražiti "veću susretljivost" u vezi njenog odbijanja da pošalje dugo traženo streljivo i drugu vojnu opremu Ukrajini, rekao je jedan visoki dužnosnik Europske unije za Euractiv.

Priprema za ukrajinsku protuofenzivu

U posljednjih nekoliko tjedana pitanje opskrbe streljivom dobilo je na važnosti kako se Ukrajina priprema za ofenzivu na jugoistoku zemlje.

Europski saveznici Ukrajine traže od Južne Koreje da pruži vojnu pomoć jer će postojećim tvornicama streljiva u EU trebati nekoliko mjeseci da povećaju proizvodnju, što je i dodatni problem zbog trenutnog nedostatka velikih količina eksploziva na tržištu.

Brža opcija

"Južna Koreja ima mogućnost pružiti streljivo u kratkom roku," rekao je za Euractiv predsjednik Odbora za Koreju iz Centra za sigurnost, diplomaciju i strategiju Sveučilišta u Bruxellesu (VUB) Ramon Pacheco Pardo.

Budući da su zalihe potrošene u EU i Americi, ukrajinski saveznici se sad "kratkoročno okreću Južnoj Koreji za nabavku streljiva, ne samo za popunu vlastitih zaliha, već i za izravno slanje Ukrajini," kaže Pacheco Pardo.

Osim toga, streljivo proizvedeno u Koreji kompatibilno je s NATO-ovim standardima, što znači da je kompatibilno i s velikim dijelom opreme koju koristi ukrajinska vojska.

Pritisak iz Bruxellesa

Pritisak od strane EU proizlazi iz činjenice da je "Južna Koreja zasad oklijevala u odluci o isporuci streljiva Ukrajini", rekao je jedan neimenovani dužnosnik EU za Euractiv.

Iako proizvodni kapaciteti Seula omogućuju određenu nadopunu zaliha država članica EU koje su svoje streljivo poslale Kijevu, članicama EU nije dopušteno da uvozno korejsko streljivo doniraju Ukrajini.

"Pravno gledano, Južna Koreja kaže da ne može municijom opskrbljivati zemlje koje su u ratu", kaže Pacheco Pardo.

Druga opcija je da Seul proda streljivo nekoj članici EU, koja bi potom isto donirala Ukrajini, kao što je to nedavno učinila Poljska, sudeći prema dokumentima američkih obavještajnih službi koji su procurili u javnost.

Također nije jasno bi li izravno slanje vojne opreme u Ukrajinu iz Južne Koreje bilo brže od dosadašnje procedure.

"Čak i ako Južna Koreja pristane izravno opskrbljivati Ukrajinu, vojna oprema bi morala proći kroz Poljsku", jer je ona glavna točka za dostavu pomoći Ukrajini, kaže Pacheco Pardo.

"Proces odlučivanja bio u tom slučaju bio brži jer bi se time upravljalo izravno, iako Južna Koreja već zna što Ukrajina želi".

Uloga EU

Utjecaj EU sam po sebi bit će malen jer je SAD već razgovarao o tome s Južnom Korejom, "iako ne javno - a SAD je Koreji vojni saveznik, dok je EU samo partner," navodi Pacheco Pardo. Međutim, u Europi postoji politička želja da se nešto napravi, što bi moglo biti od velike važnosti, kako za same Europljane, tako i kao znak podrške Ukrajincima.

EU bi stoga rado povećala pritisak na Seul, uz sve ostale korejske partnere. Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je prilikom posjeta Seulu u siječnju da postoji "hitna potreba za slanjem više streljiva i više oružja za Ukrajinu i da, ako to ne dobiju, teško će im biti odbiti ruske napade i rusku agresiju".

"Zbivanja u Europi važna su i za indopacifičku regiju", rekao je tada Stoltenberg, ali dodao i da se naposljetku radi o odluci koju Koreja "mora sama napraviti".

"Razgovarali smo s Južnom Korejom o tome, o isporuci oružja i isporuci municije", rekao je u travnju poljski premijer Mateusz Morawiecki za New York Times.

"Ali ne mislim da će to biti moguće bez intervencije SAD-a. Južna Koreja se boji ruske i kineske reakcije", dodao je.

Seul želi izbjeći presedan

Dilema pred kojom se nalazi Južna Koreja povezana je sa željom da se izbjegne postavljanje opasnog presedana. Iako je prodaja streljiva zemlji u ratu zabranjena "nitko ne bi tužio neku tvrtku ili vladu ako bi se odlučili za opskrbu Ukrajine streljivom", rekao je Pacheco Pardo.

S druge strane, kad bi Južna Koreja promijenila svoju politiku i poslala vojnu pomoć Ukrajini, tada bi se druge zemlje u svijetu zapitale zašto ne bi i one mogle tražiti nešto slično.

"To bi onda označilo presedan i svaka zemlja koja je u nekom ratu zahtijevala bi isto".

U takvom scenariju Seul bi se našao u neugodnoj situaciji u kojoj bi mu bilo teško odbiti takve zahtjeve.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU to press South Korea to provide Ukraine with ammunition)