Politika

ODNOSI HRVATSKE I BIH: Za razliku od Milanovića, Bećirović smatra Dodika sigurnosnom prijetnjom

Autor Goran Ivanović

Milanović smatra da Dodik nije sigurnosna prijetnja potrebno da netko ima novac, oružje i ljude spremne za rat

Član predsjednistva Bosne i Hercegovine Denis Becirović nakon radnog sastanka s predsjednikom Zoranom Milanovićem 11.5. 2023.
Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je tijekom radnog posjeta Hrvatskoj u četvrtak nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku ociijenio da je predsjednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik sigurnosna prijetnja. Milanović ne misli tako jer smatra da čelnik bosanskih Srba Dodik za svoje prijetnje nema pokrića u novcu, oružju ni ljudstvu.

“Imamo jednog političara koji se transformirao iz političke u sigurnosnu prijetnju. On mora biti zaustavljen u svojoj antidejonskoj, antiustavnoj politici. Vrijeme je da to shvate svi i u Bosni i Hercegovini i izvan. Bolje je da se to prevenira nego da bude većih problema unutar BiH, ali i regije”, kazao je Bećirović na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Milanovićem.

Dodik i Bećirović legitimno izabrani predstavnici naroda

Milanović je u odgovoru na novinarsko pitanje o Dodiku istaknuo da je za sigurnosnu prijetnju potrebno da netko ima novac, oružje i ljude spremne za rat, a kod Dodika on “ne vidi ta svojstva”. Naglasio je da 1991. godine ne bi bilo rata da Hrvatsku nisu pokrali, oteli joj oružje te imali ljude koji su bili spremni ratovati.

"Pitali ste za Dodika. Tko da bude sugovornik ako ne onaj tko je legitimno izabran? Da Bećirovića ne poznajem i formalno bih ga tretirao kao nekoga koga je izabrao narod", kazao je Milanović, ki je za Dodika dodao da je "operetni lik".

"Da bi netko bio prijetnja, potrebno je da ima novac. Ali tema je otvorena za razgovor. Neki dan je s njim bio jedan dogovor, a onda je ispalo nešto drugo, ali to nije bila prijetnja, to je bila neodgovornost. On je sugovornik. Pa gdje da ga tražim? U Moldaviji? Pa tamo nema Srba. On je sugovornik", kazao je Milanović.

“Ne bi trebalo biti strasti oko toga”, kazao je, istaknuvši kako nije riječ o afektivnom odnosu.

No, smatra da je Dodik izjavama o nedavnoj posjeti hrvatskog predsjednika Derventi gdje je Milanović odlikovao 103. brigadu HVO zbog zasluga za borbu za borbu za obranu Bosanske Posavine, pokazuje “neozbiljnost, koja ugrožava odnose”.

Dodik je 23. travnja na komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, kritizirao Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku. Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij Republike Srpske ako kani to ponovo činiti.

Milanović kaže da je dva dana prije posjeta Derventi telefonski razgovarao s Dodikom i najavio mu povod i dolazak u grad na sjeveru BiH te da predsjedniku Republike Srpske to nije predstavljao nikakav problem.

Hrvatski je predsjednik nekoliko dana nakon toga napomenuo kako su pripadnici 103. brigade HVO-a iz Dervente, čijih je 650 vojnika poginulo u obrani Bosanske Posavine, mogli biti odlikovani i u Hrvatskoj, ali je u Derventu "išao na Dodikovu riječ“.

U Hrvatskom interesu da BiH bude prostor stabilnosti

Milanović i Bećirović različito gledaju i na Željka Komšića, hrvatskog člana predsjedništva koji je četiri puta izabran na tu funkciju glasovima brojnijih Bošnjaka. Komšića u Hrvatskoj ne doživljavaju kao autentičnog predstavnika BiH Hrvata.

“To je stvarno već jedna perverzija i travestija volje biračkog tijela. To tako dalje ne bi smjelo ići”, istaknuo je Milanović, dodavši da je po tom pitanju potreban pritisak hrvatske države.

Smatra kako se u slučaju Komšić pokazuje da Hrvatska želi da se u BiH živi “normalno".

“Mjera u kojoj to (izbor Komšića) smeta Hrvate, pa i Hrvate u Hrvatskoj, pokazuje i jednu vrstu afiniteta prema BiH i želje da se u BiH živi i da se živi normalno. Kada to prestane biti tema, ta tišina će me zabrinuti”, dodao je.

Milanović je naglasio kako je u hrvatskom interesu da BiH bude “prostor stabilnosti” i članica EU-a “u jednom razumnom roku”, dodavši kako BiH iz Hrvatske opasnost "ne prijeti i nikad nije prijetila".

Bećirović je rekao kako su njegovi kolege “legalni članovi predsjedništva BiH”, parafrazirajući pritom britanskog premijera Winstona Churchilla da u inozemstvu ne govori loše u svojoj državi.

Dodao je kako tijekom posjeta želi poslati poruku da je vrijeme za relaksaciju i unaprjeđenje odnosa između BiH i Hrvatske. “Vrijeme je da gradimo mostove prijateljstva između naše dvije države”, kazao je Bećirović.

Bošnjačkog člana predsjedništva BiH, koji je na toj funkciji prvi put posjetio Hrvatsku, primio je danas i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na sastanku je izražena spremnost za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje nastavljaju unaprjeđivati gospodarsku razmjenu te suradnju u prometu, energetici i nizu drugih područja. U tom pogledu predstojeća zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara koja će se održati u lipnju u Zagrebu pridonijet će rješavanju niza bilateralnih tema, priopćili su iz Vlade.

Dodali su da se razgovaralo o predstojećim koracima koji su važni za ubrzanje europskog puta BiH nakon stjecanja statusa kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, za što se Hrvatska najsnažnije založila na europskoj razini. Europski put važan je za koheziju i napredak čitave zemlje, naglašavaju u Banskim dvorima.

Plenković je također pozdravio formiranje Vlade Federacije BiH te istaknuo potrebu nastavka političkog dijaloga o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda. Dodao je da je Hrvatskoj u interesu stabilna i funkcionalna BiH s kojom će nastaviti graditi partnerske i prijateljske odnose.