Politika

INDEKS UTJECAJA ZASTUPNIKA U EUROPSKOM PARLAMENTU: Picula, Zovko i Borzan u klubu 100 najutjecajnijih eurozastupnika

Autor Goran Ivanović

Analiza koju je proveo EU Matrix mjeri utjecaj koji su članovi Europskog parlamenta izvršili na zakonodavstvo Europske unije od početka sadašnjeg zastupničkog mandata 2019. godine

Tonino Picula: U fokusu mi je i dalje vanjska i sigurnosna politika te energetska tranzicija, ali i maritimne politike
Izvor: Alexis HAULOT/© European Union 2019 - Source : EP

Među prvih deset najutjecajnijih zastupnika, koji su u Europskom parlementu od 2019. godine nema hrvatskih eurozastupnika, ali ih je troje među prvih 100 od ukupno 705, objavila je neovisna istraživačka platforma EU Matrix u srijedu.

Europarlamentarci SDP-a i zastupničke skupine socijalista i demokrata (S&D) Tonino Picula i Biljana Borzan su na 69. i 96. mjestu, između njih je Željana Zovko (HDZ/EPP) na 79. mjestu. 

Osjetan utjecaj Hrvatske u sektoru zdravstva

Picula se prema obrazloženju EU Matrixa našao među prvih 100 zahvaljujući radu na području vanjske i kohezijske politike EU-a.

“Vanjska politika Europske unije ključno će oblikovati živote svih njezinih građana, jer ona danas obuhvaća teme sigurnosti i obrane, ali i globalne energetske tranzicije, koja je presudna za sigurnost, zdravlje i održivost, kako cijele Unije, tako i Hrvatske u njoj. Drago mi je da je moj rad prepoznat, kako od strane građana, tako i od nezavisnih think-tankova”, istaknuo je najbolje rangirani hrvatski zastupnik u EP u priopćenju.

Zovko je, među ostalim, potpredsjednica zastupničke skupine EPP-a i Odbora za vanjske poslove EP-a. "Čast mi je i zadovoljstvo što sam po drugi put uključena u ovu listu i što se prepoznaju moj trud i trud moje grupacije u ključnim vanjskopolitičkim temama kojima se bavim, kao i na području zaštite novinara i audio-vizualnog sektora", rekla je Zovko za Hinu.

Borzan se kao potpredsjednica kluba S&D-a i voditeljica skupine SDP-ovih eurozastupnika, istaknula svojim radom na području unutarnjeg tržišta i poljoprivredno-prehrambenog sektora Unije, navodi EU Matrix.

"Radim posao za koji sam izabrana, a to je da EU radi za ljude. Najbitnije mi je što o tome misle moji poslodavci, građani Republike Hrvatske, ali svakako mi je drago što se trud i rezultati prepoznaju i na europskoj razini", kazal je Borzan.

Hrvatska se među vodećim po utjecaju izdvaja u sektoru zdravstva posebice zahvaljujući, navodi EU Matrix, radu Borzan, ali i Tomislav Sokola (HDZ), koordinatora EPP-a za zdravstvene politike.

Weber i Metsola najutjecajniji eurozastupnici

Najutjecajniji eurozastupnik je čelnik pučana (EPP) in njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Weber, a slijede ga predsjednica parlamenta Maltežanka Roberta Metsola (EPP) i predsjednica skupine socijalista i demokrata (S&D) Iratxe García Pérez iz Španjolske.

Do desetog mjesta su se uvrstili potpredsjednica EP-a Finkinja Heidi Hautala iz Zelenih, španjolski socijalist Juan Fernando López Aguilar, Čehinja iz kluba liberala Renew Dita Charanzová, belgijski konzervativac (ECR) Johan van Overtveldt, austrijski pučanin Othmar Karas, njemački socijalist Bernd Lange te Nizozemac Bas Eickhout iz kluba Zelenih.

EPP je i dalje najutjecajnija skupina kada se uzme cijeli EP, iako članovi Renew-a imaju tendenciju prerasti svoju političku težinu, posebno u pogledu vodećih pozicija, zakonodavnih aktivnosti i glasačkog učinka. Međutim, članovi S&D-a i EPP-a još uvijek imaju prednost zbog svoje zastupničke mreže, što je i posljedice ukopno dužeg staža njihovih zastupnika u EP-u.

Procjene EU Matrixa o sektorskom utjecaju zastupnika u EP-u pokazuju raznoliku sliku s obzirom na učinak različitih nacionalnih skupina.

Eurozastupnici iz sjeverozapadne Europe, kao što su Finci i Nizozemci, imaju relativno veći utjecaj na politike o zaštiti okoliša, dok zastupnici iz srednje i istočne Europe obično postižu bolje rezultate u zdravstvu ili digitalnoj politici.

Kada je riječ o političkim skupinama, EPP ostaje najutjecajniji kada se uzme u cjelini, ali S&D i Renew imaju bolje rezultate kada je riječ o proporcionalnom utjecaju na trgovinu, zdravstvo i socijalna pitanja (S&D), ili okoliš, poljoprivredu, hranu i digitalizaciju (Renew).

Bilo bi za očekivati da eurozastupnici iz velikih zemalja poput Njemačke, Francuske ili Italije imaju više utjecaja od svojih kolega iz država članica, koje imaju samo po nekoliko zastupnika u EP-u. No, to nije uvijek tako.

Hrvatska utjecajnija od Francuske i Italije

Kao najutjecajnije nacionalne skupine izdvaja Nijemce i Španjolce, a primjećuje da Italija i Mađarska ne uspijevaju ostvariti utjecaj srazmjeran broju njihovih zastupnika jer su njihovi zastupnici iz redova talijansnkog Pokreta pet zvjezdica ili mađarskog Fidesza uglavnom izvan klubova ili su u politički ekstremnijim klubovima poput Identiteta i demokracije, koji bivaju izolirani pri donošenju najvažnijih odluka odnosno isključeni iz raspodjele vodećih pozicija.

Suprotan je primjer najmanjih zemalja EU, Malte i Luksemburga koje, unatoč tome što raspolažu s ukupno samo 12 zastupnika, igraju važnu ulogu u kreiranju politika u EP-u. Visoki učinak imaju i Finci, posebice kod zakonodavnih aktivnosti i vodećih pozicija kao i Portugalci, koji su najbolji u pogledu zakonodavnih aktivnosti.

Isto tako prosječna ocjena hrvatskih eurozastupnika od 24,72 prema EU Matrixu znači da je Hrvatska utjecajnija od Francuske (23,69) i Italije (21,71), a ne samo od primjerice Slovenije (22,10) ili Mađarske (20,93).

S druge strane, ciparski zastupnici u Europskom parlamentu imaju najslabije rezultate u Europskom parlamentu, budući da nijedan od Ciprana nije zastupljen u prvih 100.

Procjene govore da će manje od polovice zastupnika dobiti novi mandat

Matirix EU ističe da njihove ocjene nemaju za cilj sugerirati koji su zastupnici u EP-u ”bolji” od drugih, već koji su se eurozastupnici zbog kombinacije osobnih čimbenika i okolnosti našli na pozicijama s kojih su bili mogu utjecati na politiku EU-a.

Platforma također navodi da očekuje značajnu promjenu u sastavu EP-a nakon izbora 2024. godine. Prema njihovim najnovijim izračunima, samo 42 posto trenutnih eurozastupnika bit će ponovno izabrano sljedeće godine. Pri tome su šanse za reizbor 100 najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu tek neznatno veće. Neki od tih zastupnika otići će u mirovinu ili se preseliti u druge institucije, dok drugi pripadaju strankama koje se suočavaju s velikim izbornim padom kao što su španjolski Ciudadanos, nizozemski PvdA i neke druge.

Izbori za EP iduće godine bit će ključni za desničarske vlade Italije, Poljske i Mađarske, koje trenutno žele ojačati svoj utjecaj u Europskom parlamentu. Iako najnovije projekcije EU Matrixa ukazuju na rastuću težinu desničarskih frakcija u sljedećem Europskom parlamentu, još uvijek postoje sumnje hoće li različite snage rastućeg nacionalističkog tabora moći međusobno surađivati i/ili uspostaviti pozitivan rad odnosa s najvećom skupinom, EPP-om.