Politika

ZA DAN EUROPE: Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stiže u Kijev

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

U još jednom iznenadnom posjetu Kijevu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala bi biti u Ukrajini u utorak, na Dan Europe, objavila je u ponedjeljak Europska komisija

epaselect epa10444164 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and European Commission President Ursula von der Leyen (L) shake hands after a joint press conference following their meeting in Kyiv, Ukraine, 02 February 2023. Von der Leyen and Commissioners arrived in Kyiv to meet with Ukrainian top officials a day before attending a EU-Ukraine summit meeting on 03 January, the first EU-Ukraine summit since since the European Council granted Ukraine the status of candidate country amid the Russian invasion. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

"Posjet će se baviti svim dimenzijama naših odnosa s Ukrajinom", rekao je mediima glavni glasnogovornik Europske unije Eric Mamer, najavljujući posjet tijekom kojeg se očekuje da će se Von der Leyen sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Cilj posjeta je potvrditi "nepokolebljivu podršku Europske unije" Ukrajini.

Peti posjet predsjednice Europske komisiji Ukrajini od početka ruske invazije

To će biti peti posjet von der Leyen Ukrajini od početka ruskog rata protiv Ukrajine u veljači 2022.. Posljednji je bio prilikom summita EU i Ukrajine početkom veljače ove godine.

"Primijetit ćete, naravno, da će ovaj posjet bit na Dan Europe", rekao je Mamer, aludirajući na godišnju proslavu europskog jedinstva i obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

Ukrajina traži članstvo u EU

Zelenski je dekretom proglasio 9. svibnja za Dan Europe u Ukrajini, dok je istovremeno predložio i zakon ukrajinskom parlamentu u kojem traži da 8. svibnja bude službeno proglašen za Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

U posljednjih nekoliko mjeseci državni vrh Ukrajine je nedvosmisleno tražio članstvo u EU, a neki ukrajinski dužnosnici kažu da bi pregovori o ukrajinskom članstvu mogli započeti već krajem ove godine.

Komisija je u lipnju 2022. preporučila da Ukrajina dobije status kandidata, uz uvjet da Kijev obavi niz zakonskih i političkih koraka.

U Kijevu čekaju preporuke Europske komisije

Europska komisija bi trebala ove godine objaviti svoju procjenu napretka Ukrajine. Očekuje se da će u narednih nekoliko tjedana usmenom prezentacijom izdati sedam ključnih preporuka za reforme, a na jesen će biti objavljen i formalni izvještaj, u sklopu redovnog izvještavanja o napretku kandidata.

Iz Europske komisije odbili su komentirati hoće li se usmena ocjena dati ukrajinskoj strani tijekom predstojećeg posjeta Kijevu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU chief von der Leyen expected to travel to Ukraine for Europe Day)