Politika

REZOLUCIJA O IZRAELU: Francuska ljevica naišla na unutarnje podjele oko propalog prijedloga osude aparthejda

Autor Euractiv/Davide Basso

Rezolucija koju predlaže Komunistička stranka u kojoj se osuđuje aparthejd Izraela nad Palestincima i poziva na ekonomski bojkot te zemlje nije prošla na glasanju u francuskom parlamentu u četvrtak, 4. svibnja.

epa10526169 An exterior view of the National Assembly as Labour Unions members demonstrate against the pensions system reform in Paris, France, 16 March 2023. The Assembly is expected to vote on the controversial pension reform law after the Senate voted in favour. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Izvor: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Propast tog prijedloga opet je ukazao na podjele unutar lijeve strane francuskog političkog spektra. Francuski parlament raspravljao je o rezoluciji koju je podnijela Francuska komunistička stranka (PCF) i dio zastupnika iz stranke radikalne ljevice LFI, u kojoj se osuđuje "aparthejdski režim" koji je Izrael uspostavio prema palestinskom narodu.

U tekstu se također poziva francusku vladu da "djeluje kako bi se okončala kolonizacija" i "aparthejdski režim" Izraela, da formalno prizna državu Palestinu i da uvede zakone za bojkot izraelskih proizvoda.

Tijekom rasprave, zastupnik Jean-Paul Lecoq (PCF) objasnio je da je rezolucija uglavnom motivirana "kolonijalnom politikom" Izraela. Uime skupine LFI zastupnica Ersilia Soudais naglasila je važnost rezolucije, jer "unutarnja borba za izraelsku demokraciju ne može uspjeti bez okončanja aparthejda i kolonizacije".

Socijalistička stranka jedina na ljevici protiv rezolucije

"Ne smijemo se bojati riječi, one nam omogućuju da razumijemo stvarnost", rekla je Soudais, opravdavajući upotrebu termina aparthejd. Među zastupnicima socijalista rezolucija je izazvala nelagodu, jer je zastupnik Jérôme Guedj glasao protiv teksta rezolucije.

Govoreći uime stranke i obraćajući se svojim lijevo orijentiranim saveznicima, rekao je da "korištenjem pojma aparthejd [...] podrivaju cilj za kojeg tvrde da ga brane". No, istovremeno je i osudio kolonizaciju palestinskih teritorija i "neliberalno klizanje" izraelske vlade.

Slično se reagiralo i u priopćenju Socijalističke stranke objavljenom dan prije glasanja, u kojem se "odbacuje i osuđuje upotreba riječi aparthejd", dok se poziv na zakone koji bi propisali bojkot izraelskih proizvoda opisuje kao diskriminacija.

Socijalistička stranka se tako u protivljenju rezoluciji našla izolirana među svojim saveznicima u ljevičarskim strankama PCF, LFI, kao i u odnosu na osam zastupnika Zelenih (od ukupno 23) koji su glasali za rezoluciju. Vladajuća većina, desničari (Les Républicains) i krajnja desnica (Rassemblement national) glasali su protiv.

Naposljetku je rezolucija odbačena sa 199 glasova 'protiv' i samo 71 glasova 'za' u donjem domu francuskog parlamenta u kojemu sjedi 577 zastupnika.

Napadi iz centra i desnice

Iako rezolucije nisu pravno obvezujuće, rasprava o ovoj je bila poprilično žustra. Osim što joj podršku nisu pružili zastupnici socijalista, rasprava je pružila i prilika da protivnici lijeve koalicije (NUPES) napadnu dio ljevice.

Predsjednica kluba zastupnika stranke Renaissance predsjednika Emmanuela Macrona, Aurore Bergé, optužila je potpisnike teksta za "nanošenje štete izraelskim građanima" i "uvredu za sjećanje na bezbrojnih žrtve tog režima [apartheida]," dodajući da izraelski Arapi "žive u potpunosti kao građani države Izrael".

Bergé je osudila "anti-cionistički" karakter teksta i rekla da među njenim ljevičarskim kolegama postoji "opsesija" Izraelom, usput podsjećajući i na izostanak njihove inicijative u osudi sve lošijeg stanja ljudskih prava u Siriji, Jemenu ili u Kini vezano za represiju nad Ujgurima.

Predložena rezolucija, prema Annie Genevard, zastupnici stranke glavnoj tajnici desničarske stranke Les Républicains, pokazuje i "binarnu i skandaloznu viziju" odnosa između Izraelaca i Palestinaca.

Govoreći uime vlade, državna tajnica za Europu Laurence Boone rekla je da "zlouporaba mrtvih nije u službi postizanja mira". Ipak, ono u čemu se i dalje slažu službeni i stalni stav Francuske, koji je ponovila i Boone, rezolucija komunista i priopćenje socijalista, jest da se poziva na mirovni proces utemeljen na stvaranju dviju suverenih država - Izraela i Palestine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French left divided over a resolution condemning Israeli ‘apartheid regime’)