Politika

EUROPSKA KOMISIJA POJAČAVA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Stvaranje kulture nulte tolerancije prema korupciji

Autor Goran Ivanović

Osim podmićivanja, u definiciji korupcije također pronevjera, trgovanje utjecajem, zlouporaba položaja, ometanje pravde i nezakonito bogaćenje koruptivnim sredstvima

korupcija
Izvor: graja / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska komisija u srijedu je predložila nova pravila za suzbijanje korupcije te naglasila da su predstavljeni prijedlozi prekretnica u borbi protiv korupcije na razini Europske unije i njenih država članica, ali i diljem svijeta.

Naglasili su da su poduzimanjem odlučnih mjera za borbu protiv korupcije ispunili obvezu koju je predsjednica EK Ursula von der Leyen preuzela u govoru o stanju Unije 2022. godine.

Oblikovanje kulture integriteta 

Komisija je najavila da će pojačati svoje djelovanje oslanjajući se na postojeće mjere, jačati napore za uključivanje sprečavanja korupcije u politike i programe EU-a te aktivno podupirati rad država članica na uspostavi snažnih antikorupcijskih politika i zakonodavstva.

U godišnjem ciklusu izvješća o vladavini prava Komisija prati razvoj događaja u području borbe protiv korupcije na nacionalnoj razini te utvrđuje izazove i pitanja u preporukama državama članicama.

Današnji skup mjera uključuje nova jača pravila kojima se kriminaliziraju kaznena djela korupcije i usklađuju sankcije diljem EU-a, kao i poseban režim sankcija u okviru (ZVSP) usmjeren na teška djela korupcije diljem svijeta.

Te nove mjere snažno su usmjerene na prevenciju i stvaranje kulture integriteta u kojoj se korupcija ne tolerira te se istodobno jačaju provedbeni alati.

Važnost komunikacije o borbi protiv korupcije

U zajedničkoj komunikaciji Komisija i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objedinjuju postojeće rezultate i razvijaju nove smjernice i alate na razini EU-a i razini država članica, čime se doprinosi i predanosti borbi protiv korupcije na globalnoj razini.

Mreža EU-a protiv korupcije, koja okuplja tijela za izvršavanje zakonodavstva, javna tijela, stručnjake, civilno društvo i druge dionike, djelovat će kao katalizator za sprečavanje korupcije diljem EU-a te će razviti najbolje prakse i praktične smjernice.

Jedna od ključnih zadaća Mreže bit će pružanje potpore Komisiji u mapiranju zajedničkih područja u kojima su rizici od korupcije visoki diljem EU-a. Rad Mreže uključit će se u strategiju EU-a za borbu protiv korupcije, koja će se razviti uz savjetovanje s Europskim parlamentom i Vijećem, kako bi se maksimalno povećao učinak i usklađenost djelovanja EU-a.

U institucijama EU-a nulta je tolerancija prema korupciji. U Komunikaciji se detaljno opisuju etička pravila, pravila o integritetu i transparentnosti koja su na snazi za sprečavanje korupcije u institucijama EU-a. Taj se okvir ne smije primjenjivati samo strogo i dosljedno, već se mora i stalno ažurirati.

Stroža pravila za borbu protiv korupcije

Komisija predlaže novu Direktivu o borbi protiv korupcije kojom nastoji modernizirati postojeći pravni okvir EU-a za borbu protiv korupcije. Naglašava mjere za sprečavanje korupcije i izgradnja kulture integriteta kao što je podizanje svijesti o korupciji provođenjem informativnih kampanja i kampanja za podizanje svijesti, istraživačkih i obrazovnih programa za smanjenje rizika od korupcije i kaznenih djela.

Također navodi mjeru osiguravanja da se na javni sektor primjenjuju najviši standardi nametanjem obveze državama članicama da donesu učinkovita pravila o otvorenom pristupu informacijama od javnog interesa, otkrivanju sukoba interesa u javnom sektoru i njihovu upravljanju, otkrivanju i provjeri imovine javnih službenika te reguliranju interakcije između privatnog i javnog sektora.

Najavili su osnivanje specijaliziranih tijela za borbu protiv korupcije te osiguravanje odgovarajućih resursa i osposobljavanja tijela odgovornih za sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Objedinjavanje korupcije u javnom i privatnom sektoru

Uvodi se jedan pravni akt za sva kaznena djela korupcije i sankcije kako bi se uskladila definicija kaznenih djela korupcije.
Tako se ne bi obuhvatilo samo podmićivanje, već i pronevjera, trgovanje utjecajem, zlouporaba funkcija te ometanje pravosuđa i nezakonito bogaćenje povezano s kaznenim djelima korupcije.

Prijedlogom sva kaznena djela iz Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije postaju obvezna u skladu s pravom EU-a te se objedinjuje korupcija u javnom i privatnom sektoru.

Predviđa se veća razina kaznenih sankcija za fizičke i pravne osobe te usklađivanje otegotnih i olakotnih okolnosti.
Da bi to uspjeli nastojat će osigurati učinkovite istrage i kazneni progon korupcije uz istražne alate. Države članice morat će osigurati da tijela kaznenog progona i tužitelji raspolažu odgovarajućim istražnim alatima za borbu protiv korupcije kao i ukidanje povlastica i imuniteta tijekom istraga korupcije pravodobnim, učinkovitim i transparentnim postupkom koji je unaprijed utvrđen zakonom.

Isto tako članice će morati uvesti minimalna pravila o zastari kako bi se osiguralo dovoljno vremena za privođenje kaznenih djela korupcije pravdi.

Proširenje paketa instrumenata sankcija ZVSP-a kako bi se obuhvatila ozbiljna djela korupcije

Sankcije EU-a pomažu u postizanju ključnih ciljeva ZVSP-a kao što su očuvanje mira, jačanje međunarodne sigurnosti te konsolidacija i podupiranje demokracije, međunarodnog prava i ljudskih prava.

Današnjim prijedlogom EU će se moći boriti protiv teških djela korupcije diljem svijeta, bez obzira na to gdje se javljaju. Njime će se dopuniti i poboljšati unutarnji i vanjski instrumenti EU-a za borbu protiv korupcije te pokazati odlučnost EU-a da se u borbi protiv korupcije koristi svim alatima, uključujući sankcije ZVSP-a.