Politika

PAKET MJERA TALIJANSKE VLADE: Novi zakon o radu uvodi manja porezna davanja, ali i popušta pravila o radu na određeno

Autor Euractiv/Federica Pascale

Talijanski sindikati i opozicijske stranke žestoko se protive novom zakonom o radu kojeg je u ponedjeljak usvojila vlada premijerke Meloni, koji uvodi porezna rasterećenja, a za kojeg kritičari kažu da pogoduje prekarnim oblicima rada

epa10509711 Italian Prime Minister Giorgia Meloni speaks during a joint press conference with Dutch Prime Minister Mark Rutte (not pictured) after their meeting at Chigi Palace in Rome, Italy, 08 March 2023. EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Izvor: ETTORE FERRARI/ANSA

Dan prije usvajanja te odluke sindikati su prigovarali zbog toga što im je vlada u posljednji trenutak poslala poziv za raspravu o zakonskim izmjenama jer im to nije ostavilo dovoljno vremena za predlaganje bilo kakvih promjena.

"Na Praznik rada, vlada odlučuje raditi i dati odgovore onima  koji legitimno teže promijeniti svoj položaj, i to činimo s nizom mjera, od kojih je najvažnija smanjenje poreza na rad," rekla je premijerka Giorgia Meloni u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Mjesečne plaće u prosjeku veće 100 eura

Vladinim dekretom je olakšica na porezna davanja svih radnika povećana s tri na sedam posto za osobe koje zarađuju do 25.000 eura i s dva na šest posto za one koji zarađuju do 35.000 eura, što rezultira povećanjem plaća za 100 eura mjesečno.

U 2023. godini vlada će izdvojiti i 142 milijuna eura za povećanje neoporezivog dijela bonusa na 3000 eura za sve zaposlenike s malodobnom djecom, i to kako bi se "pružila potpora obiteljima, smanjenjem utjecaja inflacije na njihove prihode".

"Ulaganje u radnike i obitelji predstavlja pravu pomoć u borbi protiv inflacije i služi kao konkretan odgovor na prazne priče. Ujedno, stupaju na snagu i dodatne pogodnosti za radnike s djecom. Nastavljamo odgovornim putem rasta, fokusirajući se na socijalne izazove, izjavio je talijanski ministar ekonomije Giancarlo Giorgetti (Lega/ID).

Poticaji za inkluziju i zapošljavanje

Oko 5.4 milijardi eura bit će potrošeno na tzv. doplatak za inkluziju obiteljima s maloljetnom djecom, osobama s invaliditetom ili starijima od 60 godina koje ovise o tuđoj pomoći. Ova mjera će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine i zamijenit će program temeljnog prihoda za socijalno ugrožene (reddito di cittadinanza) koju je uveo Pokret pet zvjezdica 2019. i koja je izazvala mnogo prijepora.

Novi doplatak isplaćivat će se 18 mjeseci, s mogućim produženjem za još 12 mjeseci, i iznosit će maksimalno 500 eura mjesečno ili 630 eura u posebnim uvjetima, a tom iznosu će se dodavati 280 eura mjesečno za obitelji koje žive kao podstanari. Mjera će se odnositi samo na osobe koje najmanje pet godina imaju prebivalište u Italiji i kojima je prosječan prihod ispod 9360 eura.

Mjere pomoći za prekvalifikacije

Vlada također uvodi i mjere pomoći za Talijane u potrazi za poslom. To uključuje tečajeve prekvalifikacije, strukovno obrazovanje, ili zamjenski rad za opće dobro. Kako bi lakše ušli na tržište rada nakon tečaja, polaznici će dobiti jednokratnu pomoć od 350 eura mjesečno u trajanju od maksimalno 12 mjeseci. Taj program će krenuti 1. rujna.

Poslodavci će također imati koristi od dodatnih poreznih olakšica kojima je svrha poticanje zapošljavanja vježbenika ili radnih mjesta na neodređeno. Prag za plaćanje povremenih usliga bit će podignut na 15.000 eura, i smanjit će se ograničenja koja obvezuju obnavljanje ugovora na određeno.

"Cilj ove reforme nije da ove mjere dovedu do veće prekarnosti, već da se lakše interpretira pravilo s kojim trenutno ima problema u praktičnoj primjeni," objasnila je ministrica za rad Marina Elvira Calderone.

"Ovo je zakonodavna vlada. Mi se ne bavimo vatrogasnim mjerama, mi imamo viziju," dodaje Calderone.

Opozicija i sindikati najavljuju prosvjede

Glavni sindikalni savezi, koji su se već ranije žalili što su dovedeni pred gotov čin, već su najavili borbu protiv vladinih mjera.

"Mjere koja je objavila vlada ne idu u smjeru kojeg smo tražili. Nastavit ćemo biti ujedinjeni u  mobilizaciji, i ako ne dođe do rezultata spremni smo zajednički djelovati do njihovog ostvarenja", rekao je glavni tajnik sindikata CGIL Maurizio Landini na prvomajskom prosvjedu u gradu Potenzi.

"Nastavit ćemo sve do pobjede. Oni nisu pobijedili, i oni neće pobijediti," dodao je Landini u govoru okupljenima.

Iz opozicijske Demokratske stranke (PD) lijevog centra optužili su vladu da "ratuje protiv siromašnih, a ne protiv siromaštva" i najavili bitku za uvođenje minimalne plaće, ukidanje besplatnih stažiranja i "kraj piratskim ugovorima koji otvaraju vrata eksploataciji radnika".

Bivši premijer pozvao vladu da se 'spoji sa stvarnošću'

"Samo sigurnim, poštenim i dobro plaćenim radom se može pobijediti nejednakost i zaštititi obitelji od najvećih nepravdi porezne politike i inflacije", rekla je parlamentarka Debora Serracchiani (PD/S&D), dodavši da posebno misli da “rezanja izdvajanja za javno zdravstvo i školstvo".

Po njoj, nove vladine mjere "masivno proširuju upotrebu prekarnih oblika rada, razgrađuju socijalne mjere podrške koje su spriječile da milijun ljudi padne u siromaštvo te namjenjuje nedovoljna sredstva za pokrivanje značajnog smanjenja cijene rada".

Vođa populističkog Pokreta pet zvjezdica i bivši premijer Giuseppe Conte iznio je slične ocjene i pozvao vladu da se "spoji sa stvarnošću". Conte je već najavio prosvjed u lipnju, na kojem će se izraziti protivljenje vladinim mjerama i ukidanju temeljnog prihoda za najugroženije, te pozvati na uvođenje minimalne plaće u Italiji.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy’s new labour decree promises less taxes but more precarity)