Politika

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA: Hrvatska prihvatila 19 ranjenika iz Ukrajine

Autor G.I.

Ranjenici će biti zbrinuti u hrvatskim zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije

Prihvat ranjenika iz Ukrajine, Pleso
Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U Hrvatsku je u srijedu stiglo 19 ranjenih osoba iz Ukrajine, u čijoj je pratnji devet osoba, članova njihovih obitelji, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

U priopćenju za javnost su najavili da će ranjenici tijekom dana biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije.

Ministarstvo je također izrazilo uvjerenje u uspješnost liječenja i poboljšanje zdravstvenog stanja pristiglih ranjenika iz Ukrajine te im zaželjelo što brži oporavak.

“Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom te sukladno zakonskim propisima i prava kao i druge raseljene osobe u Republici Hrvatskoj“, stoji u priopćenju.

Hrvatska Vlada je na sjednici 16. ožujka donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj. To uključuje prijem, trijažu, liječenje i rehabilitaciju ranjenih osoba iz Ukrajine.

Hrvatska poslala Ukrajini različitu pomoć u vrijednosti većoj od 190 milijuna eura

S obzirom na hrvatsko iskustvo Domovinskog rata, Hrvatska je spremna podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo s ciljem medicinskog zbrinjavanja ranjenih osoba iz Ukrajine, dodaje Ministarstvo.

Naglasili su da hrvatska Vlada s današnjim prihvatom ranjenika nastavlja ustrajno i dosljedno iskazivati potporu ukrajinskom narodu u političkom, diplomatskom, vojnom i humanitarnim smislu. Izražena je i spremnost pomaganja pri razminiranju Ukrajine.

Prema do sada objavljenim podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatska je poslala Ukrajini pomoć vrijednu više od 190 milijuna eura.

Hrvatski vlada je namjeravala uključiti Hrvatsku u europski projektu obuke ukrajinskih vojnika EUMAM, ali nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu u saboru, koja bi odobrila sudjelovanje hrvatske vojske u obucu ukrajinskih snaga.

Prijedlogu da Hrvatska, uz više od 20 članica Europske unije, sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika usprotivio se hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, koji se u više navrata protivio bilo kakvom angažmanu hrvatske vojske u aktivnostima povezanim s ratom u Ukrajini.