Politika

PROSVJEDI NE JENJAVAJU: U Berlinu rastu napetosti zbog klimatskih aktivista koji blokiraju ulice i ometaju promet

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Radikalni klimatski aktivisti iz skupine nazvane Posljednja generacija ("Letzte Generation") u ponedjeljak su blokirali 35 glavnih ulica u Berlinu, u eskalaciji prosvjeda koja je naišla na osudu visokorangiranih njemačkih političara

epa10581430 Letzte Generation (Last Generation) climate activists block a road in front of Victory’s Column in Berlin, Germany, 20 April 2023. They demand climate councils, a speed limit on highways and affordable public transport. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Prema navodima te skupine, više od 800 njihovih članova potpuno je obustavilo promet u nekim dijelovima Berlina.

No, iako iz skupine kažu da im je namjera bila propuštati vozila hitnih službi, njemački mediji su izvijestili da je barem na 15 blokiranih mjesta prolaz bio spriječen i za vozila vatrogasaca i hitne pomoći. Berlinski vatrogasci su na Twitteru objavili da su u "sedam slučajeva putovali na mjesto nesreće".

Političari osudili blokadu prometnica

Neki političari su osudili blokadu cesta, a među njima je bila i ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD/S&D).

"Pozivam vas da ne blokirate puteve za hitne službe. Time se ugrožavaju životi ljudi," tvitala je Faeser.

"Sramotno je da se ekipa iz Posljednje generacije još uvijek pretvara da su njihovi zločini u službi zaštite od klimatskih promjena. Umjesto da blokiranjem cesta ugrožavaju živote trebali bi se okrenuti tome da postignu demokratsku većinu," izjavio je Christian Dürr, lider kluba zastupnika liberalne stranke FDP koja je dio vladajuće koalicije.

"Pokušaji da se neke politike prisilno nameću su protivni demokraciji," dodao je.

Društvenim mrežama šire se snimke vozača i policajaca koji su nasrnuli na prosvjednike 

Uslijed sve intenzivnijih prosvjeda u proteklih nekoliko tjedana vozači i policija počeli su reagirati sve oštrije, a po njemačkim društvenim mrežama šire se snimke na kojima se vidi kako iznervirani vozači odvlače aktiviste s ceste ili policajci koji silom uklanjaju prosvjednike.

Glasnogovornik policije pozvao je vozače da se suzdrže od uzimanja pravde u svoje ruke i da radije pričekaju policiju. "Mi dolazimo [na lice mjesta], i mi rješavamo situaciju," rekao je za javni servis RBB.

No drugi pripadnici policijskih snaga izrazili su svoje mišljenje na manje diplomatski način.

"Ako ti nanesem bol - ako me na to prisiliš - onda ćeš žvakati i gutati bol sljedećih nekoliko dana, a ne samo danas," zaprijetio je jedan policajac prije savijanja ruke jednog od aktivista pri uklanjanju blokade, na snimci snimljenoj prošli četvrtak koja se proširila po društvenim mrežama. Incident je trenutno pod istragom, rekli su iz berlinske policije za list Tagesspiegel.

U međuvremenu, aktivisti su se također okrenuli drugim oblicima protesta, poput sporih prosvjednih šetnji, blokiranja utrka Formule E u kojima se natječu električni automobili, i šaranja sprejem po izlozima luksuznih modnih brendova poput Prade ili Rolexa.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tensions rise as climate activists intensify road blocks in Berlin)