Politika

EU I SAD ZAJEDNO PROTIV PEKINGA: Češki predsjednik Pavel poziva na jedinstvo Europe i Amerike u odnosima s Kinom

Predsjednik Češke Petr Pavel pridružio se u petak pozivima na jedinstvo i suradnju Europske unije, SAD-a i drugih demokracija na svijetu kako bi zajedno "uspostavili ravnotežu" u odnosu na rastuću ekonomsku i političku moć Kine

epa10583600 Czech President Petr Pavel (L) and European Council President Charles Michel shake hands prior to a meeting in Brussels, Belgium, 21 April 2023. Later in the day, President Pavel will also meet with the EU Parliament president and the EU Commission president. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Pavel je o odnosima Europske unije, SAD-a i Kine razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom prilikom Pavelovog dvodnevnog posjeta Bruxellesu u četvrtak i petak.

"Ne smijemo povlačiti razdjelnice između Europe, Sjeverne Amerike i ostalih demokratskih zemalja, već trebamo tražiti nanalaženju zajedničkog pristupa koji nam može omogućiti da uspostavimo ravnotežu u odnosu na ekonomsku, političku i financijsku snagu Kine", Pavel je rekao u izjavi za češke medije.

'Europa ne treba slijepo slijediti SAD u politici prema Kini'

Pavel je time indirektno odgovorio na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Pekingu koji je rekao da Europa ne treba "slijepo slijediti" SAD u politici prema Kini.

Dok su njegov stav s oduševljenjem dočekali u Pekingu, istovremeno je došlo i do oštrih negativnih reakcija širom Europe. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošli je tjedan pozvala lidere država EU da pokažu jedinstvo i da ne dopuštaju da "Kina uvodi podjele" u EU.

"Normalno je da razne države članice EU imaju različita gledanja," dodao je Pavel misleći na Macronovu Francusku, i rekao da demokratske zemlje trebaju pokušati "promijeniti pravila igre" umjesto da pristaju na kineske prijedloge.

"Ali EU to ne može napraviti sama, a dugoročno ne može čak ni SAD. Jedini način da se napravi dostatna ekonomska, politička i dugoročno možda čak i vojna protuteža Kini je da na tome radimo zajedno", naglasio je Pavel.

Suradnja s Tajvanom

Prema Pavelu potrebno je raditi i na boljoj suradnji s pacifičkim državama poput Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda. On je već uzburkao europsku javnost kad je krajem siječnja nedugo nakon pobjede na predsjedničkim izborima telefonski razgovarao s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen. Službeni Peking smatra da je Tajvan dio njenog teritorija i vrlo negativno gleda na bilo kakve diplomatske kontakte drugih zemalja s Tajvanom.

"Samo suradnjom s njima i samo udruživanjem snaga možemo stvoriti silu koju će Kina respektirati," dodaje Pavel.

'Paradoksalni' posjet Pekingu

No, Pavel nije jedini koji misli da Europa treba tražiti partnerstvo s SAD-om i drugim azijskim zemljama. Slične poglede su iznijeli i neki europski lideri i analitičari, koji uglavnom zagovaraju jaču transatlantsku suradnju.

"Macronovo distanciranje od SAD-a nije baš korisno. A u kontekstu rata u Ukrajini, gdje SAD vodi glavnu ulogu u smislu vojne pomoći, pričanje o strateškoj autonomiji ponekad zvuči smiješno", rekao je za češki Euractiv Filip Šebok iz neprofitne organizacije Association for International Affairs (AMO).

Šebok kaže i da je "paradoksalno" da europski lideri odlaze u Peking u nadi da će uvjeriti Kinu da pritiskom na ruskog predsjednika Vladimira Putina privede kraju rat u Ukrajini.

"Odjednom se Kina predstavlja kao faktor koji bi trebao doprinijeti europskoj sigurnosti, a to je donedavno bilo nezamislivo. To nije situacija u kojoj bi EU trebala biti," zaključuje Šebok.

Europsko odlučivanje o sigurnosnoj politici

U ožujku je Pavel novinarima objasnio da je Macron odustao od ranijih prijedloga o stvaranju europske vojske neovisne od NATO saveza, ali da sad zagovara odvojeno europsko zapovijedanje i odlučivanje o sigurnosnoj politici.

"Kod Macrona se već vidi veliki pomak. Od pričanja o europskoj vojsci o kakvoj je govorio prije nekoliko godina - i komentiranja kako je NATO "moždano mrtav" - do današnjih izjava da trebamo graditi europsku obrambenu politiku temeljenu na europskom stupu NATO saveza. Pozdravljam tu promjenu, jer radi se o razumnom pomaku", Pavel je tada rekao češkim novinarima.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech president: EU, US ‘alone’ cannot face China)