Politika

HRVATSKA NA KORAK OD TUŽBE SUDU EU: Europska komisija traži da Hrvatska implementira dvije važne mjere Europske unije

Autor Hina

Iz Bruxellesa su u Zagreb stigle dva 'obrazložena mišljenja' zbog povreda prava Unije: prenošenje odredbi o borbi protiv terorizma u hrvatsko zakonodavstvo, kao i o ravnoteži između privatnog i poslovnog života

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu
Izvor: Pixabay

Europska komisija je u srijedu Hrvatskoj poslala dva "obrazložena mišljenja" zbog povreda prava EU, što je samo korak od tužbe Sudu EU.

Komisija je Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Luksemburgu, Poljskoj i Finskoj uputila "obrazložena mišljenja", posljednji korak uoči tužbe, jer nisu u svoja zakonodavstva pravilno prenijele određene elemente pravila EU-a o suzbijanju terorizma.

Borba protiv terorizma

Direktiva o suzbijanju terorizma važan je element Unijine Agende za borbu protiv terorizma.

Ona uključuje odredbe o inkriminiranju i sankcioniranju kaznenih djela povezanih s terorizmom, kao što su putovanje u inozemstvo radi počinjenja kaznenog djela terorizma, vraćanje u EU ili putovanje unutar EU radi takvih aktivnosti, obučavanje u svrhu terorizma i financiranje terorističkih aktivnosti.

Države članice morale su prenijeti tu direktivu u nacionalno pravo do 8. rujna 2018.

Nakon ocjene nacionalnih propisa kojima se prenosi Direktiva, Komisija je u razdoblju od lipnja do rujna 2021. navedenim državama članicama uputila službene opomene kojima traži da poduzmu mjere potrebne za uklanjanje nedostataka.

Hrvatska i još pet članica to nije učinilo pa im je Komisija stoga odlučila uputiti obrazložena mišljenja, a one sad imaju dva mjeseca da odgovore i poduzmu potrebne mjere.

Ako opet ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija može uputiti predmete Sudu Europske unije.

(Ne)ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Hrvatska je, uz to, među 11 država članica kojima je Komisija uputila obrazloženo mišljenje jer nije u potpunosti prenijela pravila EU u svoja zakonodavstva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Cilj je te direktive ujednačiti sudjelovanje muškaraca i žena na tržištu rada poticanjem ravnopravne podjele obveza skrbi među roditeljima. Očevima se osigurava pravo na najmanje deset radnih dana očinskog dopusta u vrijeme rođenja djeteta. Direktivom se omogućuju najmanje četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od čega barem dva moraju biti plaćena i neprenosiva s jednog roditelja na drugog.

Rok za prenošenje te direktive bio je 2. kolovoza 2022.

Komisija je 21. rujna 2022. uputila službene opomene 19 država članica jer je nisu obavijestile o mjerama za prenošenje predmetne direktive.

Nakon analize njihovih odgovora Komisija je utvrdila da ta direktiva još nije u potpunosti prenesena u još njih 11 - Belgiji, Češkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Cipru, Luksemburgu, Austriji i Sloveniji, pa im je poslano obrazloženo mišljenje.
Te države članice sad imaju dva mjeseca da poduzmu mjere potrebne za usklađivanje s obrazloženim mišljenjem, a u protivnom mogu se suočiti sa sudskom tužbom.

Travanjski paket mjera

Komisija je ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU i jednom mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva.

Postupak započinje slanjem "službene opomene". Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem Komisija šalje "obrazloženo mišljenje", a ako ni tada nema rezultata slijedi treći korak - tužba pred Sudom EU.

Hrvatska je uz dva navedena obrazložena mišljenja dobila i službenu opomenu zbog ograničavanja izvoza plina mjerama koje nisu u skladu s pojedinim člancima Ugovora o funkcioniranju EU (UFUE) i direktive o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina.
Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke, a ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija joj može uputiti obrazloženo mišljenje. 

U travanjskom paketu objavljenom u srijedu, Komisija je državama članicama poslala ukupno 32 službene opomene, 53 obrazložena mišljenja, a 12 predmeta je poslala na Sud EU-a u Luksemburgu.