Politika

PROMJENA PLANOVA: Europska komisija najavila plan da se 250 milijuna eura za vojnu pomoć Ukrajini uloži u proizvodnju

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Europska komisija razmišlja o prenamjeni polovice sredstava iz fonda 'teškog' 500 milijuna eura za zajedničku nabavu streljiva, i preusmjeravanju tog novca u jačanje proizvodnje europske vojne industrije

Izvor: Pixabay

Tu inicijativu nazvanu EDIRPA predložila je Europska komisija u srpnju prošle godine, a cilj joj je pružiti poticaje za hitnu zajedničku nabavku oružja država članica EU, kako bi popunile vlastite zalihe i nastavile slati vojnu pomoć u Ukrajinu. Dosadašnji prijedlog sastoji se od proračuna od 500 milijuna eura u naredne dvije godine.

Europska komisija može i dopuniti prijedlog za slučaj da zbog novonastale situacije originalan prijedlog više nike prikladan. No, može to raditi samo dok države članice ne daju zeleno svjetlo za novi prijedlog.

Interne borbe u Europskom parlamentu

Prijedlog Komisije da se fond prepolovi na 250 milijuna eura za razdoblje od godinu dana nastao je zbog nekoliko novonastalih problema, poput kašnjenja s pregovorima i novim idejama za rješavanje problema hitne opskrbe vojnom opremom.

Tome su pridonijele i interne borbe u Europskom parlamentu oko pitanja koji odbor bi trebao voditi glavnu riječ u donošenju tog zakona - što je značajno usporilo pregovore u posljednjih nekoliko mjeseci.

Nekoliko dužnosnika EU izjavilo je za Euractiv da taj program, koji je od početka bio zamišljen kao sredstvo za hitnu pomoć Ukrajini, neće uspjeti ostvariti svoj cilj.

Osim toga, Kijevu je sad najviše potrebno streljivo, a države članice su prošli mjesec dogovorile nabavku i slanje granata vrijednih četiri  milijarde eura. Iako je i taj plan naišao na zastoj zbog pravne definicije detalja, čini se da je ta inicijativa ostvarila hitnu potrebu za koju je isprva EDIRPA bila zamišljena.

Zastoji u pregovorima su također odgodili dogovaranje zajedničkih projakata nabave, nekoliko predstavnika vojne industrije izjavilo je za Euractiv. Među projektima koji su trebali biti financirani iz EDIRPA programa je i zajednička nabava raketa Mistral francuske proizvodnje.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Europska komisija i diplomatska služba Europske unije EEAS početkom ove godine su predložili da države članice hitno povećaju izdvajanja u proizvodnju streljiva, kako bi se osigurala kratkoročna i dugoročna održivost europske vojne industrije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji je zadužen i za vojnu industriju, proteklih je tjedana bio na turneji po državama članicama kako bi se precizno utvrdili proizvodni kapaciteti. Očekuje se da će svoj plan za jačanje prooizvodnje formalno uputiti državama članicama u sljedećih nekoliko dana.

Preusmjeravanje novca iz starog u novi fond

Europska unija također radi i na razvoju Europskog programa za vojne investicije (European Defence Investment Programme, EDIP) kojemu je cilj dugoročno jačanje proizvodnje, i širenje programa na sredstva osim streljiva. Plan je inicijalno trebao biti predložen u lipnju, ali će najvjerojatnije ugledati svjetlo dana tek u posljenjem kvartalu ove godine.

To znači da bi se 250 milijuna eura ušteđenih na rezanju proračuna za program EDIRPA može preusmjeriti u novi fond EDIP, potvrđeno je za Euractiv iz nekoliko izvora. Druga mogućnost je da se sredstva iskoriste za financiranje veće proizvodnje streljiva.

"Sve opcije o prenamjeni sredstava iz programa EDIRPA se trenutno razmatraju. Taj program je bio zamišljen kao kratkoročni instrument za poticanje zajedničke nabave, kako bi se povećala tržišna predvidljivost vojne industrije", rekao je neimenovani dužnosnik Europske komisije za Euractiv.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: European Commission to repurpose €500 million joint arms procurement fund)