Politika

RUSKI PREDSJEDNIK POSJETIO OKUPIRANE DIJELOVE UKRAJINE: Putin boravio na području Hersona i Luhanska

Autori Hina A. M.

Vladimir Putin prisustvovao je sastanku vojnog zapovjedništva u dijelu Hersonske regije koji je pod okupacijom ruskih snaga, a posjetio je i stožer nacionalne garde na području Luhanska

Ruski predsjednik Vladimir Putin u okupiranim dijelovima Hersonske oblasti
Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je vojne stožere u ukrajinskim regijama Herson i Luhansk koje su djelomično pod kontrolom ruske vojske, priopćio je u utorak Kremlj.

Putin je prisustvovao sastanku vojnog zapovjedništva u regiji Herson kako bi saslušao izvješća zapovjednika zračno-desantnih snaga i grupe armija Dnjepar te drugih visokih časnika o situaciji u regijama Herson i Zaporižja koje je Moskva proglasila dijelom Rusije.

Ruske snage povukle se iz grada Hersona u studenom prošle godine 

Ruske trupe povukle su se iz regionalnog sjedišta, grada Hersona, u studenom prošle godine uz jačanje svojih položaja na suprotnoj obali rijeke Dnjepar u iščekivanju ukrajinske protuofenzive.

Putin je također posjetio stožer nacionalne garde u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, drugom dijelu Ukrajine koji je Moskva anektirala prošle godine.

Kremlj nije objavio kada je Putin sudjelovao na tim sastancima.

Ilegalna ruska aneksija ukrajinskih područja

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Dosad je zauzela oko petine ukrajinskog teritorija kojeg je na jesen prošle godine i anektirala.

Rusku okupaciju i aneksiju ukrajinskih područja osudio je najveći dio međunarodne zajednice.

Rusiji je Zapad, zbog agresije na Ukrajinu, uveo rigorozne sankcije. Ujedinjeni narodi u više su navrata zatražili od ruske vojske da se povuče iz Ukrajine te su osudili rusku invaziju.

Međunarodni kazneni sud (ICC) iz Haaga nedavno je podigao optužnicu protiv Putina u kojoj ga optužuje za ratne zločine na području Ukrajine. Rusija nije članica ICC-a.