Politika

MICHEL POD PALJBOM ZBOG PUTNIH TROŠKOVA: Predsjednik Europskog vijeća odgovara na optužbe zbog skupih i čestih putovanja

Autor Euractiv/Anne-Sophie Gayet

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel proteklih je tjedana sve češće na meti kritika zbog rastućih putnih troškova njega i njegovog ureda, na što se već žalio i niz država članica EU

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Uredu Charlesa Michela, koji je prije mandata u Europskom vijeću bio premijer Belgije, već su u proračunu za 2024. - o kojem se trenutno raspravlja - povećana sredstva za 27,5 posto u odnosu na 2023., izvijestio je Politico.

Putni troškovi Michela i njegovog osoblja za 2024. će stoga biti gotovo četiri puta veći nego što su bili u vrijeme njegovih prethodnika Donalda Tuska (2014-19) i Hermana Van Rompuya (2009-14).

Michel dijelom putuje i privatnim zrakoplovom

Po pisanju francuskog lista Le Monde, do rasta troškova je došlo jednim dijelom i zato što Michel putuje privatnim zrakoplovom.

Osim sve većih izdataka, o njegovim putovanjima se govori i zbog velikih količina štetnih emisija koje privatni letovi proizvode, na što je, među ostalima, upozorila belgijska eurozastupnika Zelenih Saskia Bricmont.

U svjetlu posljednjeg izvješća UN-ovog Panela za klimatske promjene (IPCC) "nije normalno nastaviti putovati privatnim avionom," Bricmont je izjavila za belgijski Le Soir, i zatražila da se ograniče Michelovi putni troškovi.

O proračunu njegovog ureda također će se razgovarati i u Europskom parlamentu, na plenarnoj sjednici u svibnju. Izgledno je da će ta tema dovesti do žive rasprave, osobito od strane zastupnika iz redova Socijalista i Zelenih.

Michelove troškove je također kritiziralo i devet država članica među kojima su Njemačka, Italija i Poljska, koje su od Michela formalno zatražila "objašnjenja" na sastanku Europskog vijeća u ožujku.

'Drugačiji kontekst'

Michel i njegov glasnogovornik Jurek Kuczkiewicz su u izjavama za medije proteklog tjedna naglašavali da se međunarodni kontekst u posljednje tri godine značajno promijenio. Budući da kao predsjednik Europskog vijeća Michel često mora u kratkom roku putovati na udaljene destinacije, to može dovesti do većih troškova.

"U tom nestabilnom kontekstu, važno je za EU da ima međunarodnu ulogu. Kao primjerice kad je Michel bio prvi koji je nagovorio kineskog predsjednika Xija Jinpinga da kaže svijetu kako neće oružjem snabdijevati Rusiju. Je li to bio beskoristan put? Mislim da ne", rekao je Kuczkiewicz u razgovoru za belgijski Le Vif.

Osim toga, inflacija također povećava troškove, kaže Kuczkiewicz.

'Potpuno transparentna putovanja'

Michel kaže da su njegova putovanja dio posla koji mu je povjeren po ugovorima Europske unije. Njegov glasnogovornik dodaje da je Michelova glavna zadaća "jačanje uloge Europske unije na međunarodnoj pozornici".

Nadalje, dužnosnici Europskog vijeća odlučuju i provjeravaju sve vezano za putovanja i nad njima Michel nema ovlasti. Njegova putovanja su "potpuno transparentna" i pravila i troškovi su javno dostupni online.

No, Euractiv nije uspio doznati o kojim iznosima se radi.

Destabilizacija Michela

"Neki diplomati uznemiruje kad vide da Europsko vijeće samostalno djeluje na međunarodnoj pozornici. Taj neopravdani val kritika upućenih Michelu možda ima veze s tim", kaže Kuczkiewicz.

Michel kritike doživljava kao "pokušaj da se destabilizira ili zastraši" njega osobno ili Europsko vijeće. Takve izjave je dao za niz medija, i dodao da mu je draže da ga se kritizira što "radi previše" umjesto da radi "nedovoljno."

"Svi vide da je izbio rat. Svi vide da ima više posla za Komisiju, za povjerenika za vanjsku politiku Josepa Borrella, za predsjednika Europskog vijeća i delegacije Vijeća, jer je nužno osigurati da EU nije pasivna već da brani naše interese", rekao je Michel u razgovoru za RTL.

U nastavku Michel kaže i da ovi "napadi na njega" možda dolaze od kandidata koji žele zauzeti njegovo mjesto.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU’s Michel explains expensive, frequent trips, including abroad private jet)