Politika

EUROPSKA KOMISIJA SASTAVILA POPIS NAJUGROŽENIJIH KULTURNIH LOKALITETA: I Partizansko groblje u Mostaru među ugroženima

Autor Adriano Milovan

Od sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta na Starom kontinentu, čak tri su na europskom jugoistoku

Devastirano Partizansko groblje u Mostaru
Izvor: Denis Kapetanovic/PIXSELL/PIXSELL

Europska komisija je u četvrtak objavila popis sedam najugroženijih lokaliteta europske kulturne baštine u Europi u ovoj godini, među kojima se čak tri nalaze na području jugoistočne Europe.

Tako se na popisu najugroženijih kulturnih lokaliteta u ovoj godini nalaze Partizansko memorijalno groblje u Mostaru u Bosni i Hercegovini, zatim kulturni krajolik Svetog Stefana na području Paštrovića u Crnoj Gori, te vodenice Bistrica kod Petrovca u Srbiji.

U EU tri od sedam najugroženijih europskih kulturnih lokaliteta

Uz njih, na popisu sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Europi u ovoj godini nalaze se i tri lokaliteta s područja Europske unije.
Riječ je o željezničkom kolodvoru u Courtraiju u Belgiji, zatim o domu sestara i bivšoj moravskoj koloniji u Kleinwelki u Njemačkoj, kao i o spomen parku u Budimpešti u Mađarskoj.

Na popisu najugroženije europske baštine je i tvrđava Chakvinji u Zugdidiju u Gruziji, stoji u priopćenju Europske komisije.

Bespovratna sredstva za obnovu

Dodaje se kako se programom Europske komisije osiguravaju bespovratna sredstva od 10.000 eura po lokalitetu za njegovu obnovu.

Naravno, očekuje se da u obnovi lokaliteta sudjeluju i državne i lokalne vlasti, a računa se i na sudjelovanje privatnog kapitala, proizlazi iz priopćenja. U njemu se, naime, kaže kako je "utvrđivanje ugroženih lokaliteta ujedno i poticaj za djelovanje i mobilizaciju potrebne javne ili privatne potpore, uključujući financijsku potporu".

Ocijenili da u lokalnim zajednicama postoji volja za obnovom ugroženih lokaliteta

Inače, programom upravlja organizacija Europa Nostra u partnerstvu s Europskom investicijskom bankom. Program podupire program Europske komisije Kreativna Europa, i to u okviru projekta Agora europske kulturne baštine, ističe se u priopćenju.

"Komisija od 2014. podupire inicijativu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine kojima je potrebna naša pomoć. Moramo nastaviti podizati svijest o važnosti kulturne baštine za naš europski identitet, ali i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal djelovati kao alat za promicanje mira i dijaloga unutar svojih širih regija", poručila je povjerenica Europske komisije za inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

U Bruxellesu ističu kako se odabir lokaliteta ne temelji samo na razini prijetnje njihovu očuvanju ili isključivo na njihovoj kulturnoj vrijednosti, već i na predanosti lokalne zajednice obnovi, a time i na stvarnom potencijalu za obnovu.