Politika

MACRON U PEKINGU: Francuska sklopila važne ugovore o suradnji s Kinom

Francuska i Kina su prošli tjedan prilikom posjeta predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu potpisale nekoliko sporazuma o suradji u području transporta, energetike, poljoprivrede, znanosti i kulture, priopćeno je iz Macronovog ureda.

Izvor: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Macron je prošli tjedan boravio u trodnevnom posjetu Kini, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, i delegacijom od preko 50 poslovnih ljudi iz niza francuskih industrija.

Francuska i Kina su tom prilikom razgovarale i potpisale nekoliko sporazuma koji se odnose na sektore transporta, energetike poljoprivrede, kulture i znanosti, stoji u dokumentu kojeg je Euractiv dobio na uvid.

Jedan od najvećih sporazuma potpisanih s Kinom uključuje izgradnju novog proizvodnog pogona u postojećoj tvornici proizvođača zrakoplova Airbus u kineskom Tianjinu, koji će omogućiti udvostručenje proizvodnih kapaciteta njihovog modela A320. Pogon bi trebao biti pušten u promet 2025. godine.

Francuska elektroprivreda EDF je obnovila sporazum potpisan 2007. s kineskim državnim poduzećem za nuklearnu energiju CGN, koji joj omogućava izgradnju novih nuklearnih elektrana.

Što se tiče poljoprivrede, francuska kompanija za vodovod i kanalizaciju Suez potpisala je ugovor za projekt desalinizacija morske vode.

Kozmetička kompanija L’Oréal je sklopila trogodišnje partnerstvo s kineskim online trgovcem Alibabom, koji se fokusira na "održivu potrošnju."

Macron i Xi Jinping su također potpisali sporazume o kulturnoj suradnji. Po jednom od njih, muzej u Zabranjenom gradu u Pekingu će u suradnji s francuskim Versailleom prirediti izložbu nazvanu "Palača Versailles i Zabranjeni grad - razmjena između Francuske i Kine u 18. stoljeću." Izložba se trebala otvoriti 2020., ali je bila otkazana zbog pandemije.

Francuska i Kina su također izrazile želju da se ubrza i olakšaizdavanje viza za studente i profesore u području znanosti.

"Moram spomenuti i djelovanje Francuske agencije za razvoj, koja se u Kini bavi borbom protiv klimatskih promjena, i pritom koristi stručnost naših kompanija," rekao je Macron u zajedničkoj izjavi sa Xi Jinpingom u četvrtak, 6. travnja.

Von der Leyen je istom prilikom upozorila kako trgovinski odnosi između EU i Kine postaju sve više neuravnoteženi.

"EU sve budnije pazi na zaštitu svojih interesa i ovisnosti (o partnerima) kako bi se osigurala jednaka pravila igre za sve," rekla je novinarima u Pekingu.Macron i Von der Leyen su okončali svoj posjet u petak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France signs economic deals with China)