Politika

KATALONIJA I DALJE PODIJELJENA: Polovica anketiranih protivi se odcjepljenju, tri četvrtine želi novi referendum

Autor Euractiv/Fernando Heller

Čak pola anketiranih Katalonaca je protiv odcjepljenja od Španjolske, a njih 77 posto želi da se na referendumu odluči o budućnosti te pokrajine, stoji u najnovijem istraživanju javnog mnijenja objavljenom u srijedu

Izvor: Pixabay

Postotak Španjolaca koji ne podržavaju katalonsku samostalnost nije se promijenio u posljednjih godinu dana, pokazuje anketa koju je proveo katalonski Centar za istraživanje javnog mnijenja (CEO) na uzorku od 2000 ispitanika.

Onih koji podržavaju neovisnost sada ima 43 posto - jedan postotni bod više u odnosu na prošlu godinu - dok je neodlučnih sedam posto, stoji u rezultatima koje prenosi španjolska agencija EFE.

Više od tri četvrtine Katalonaca smatra da imaju pravo sami odlučivati o svojoj budućnosti

Čak 77 posto Katalonaca slaže se s tvrdnjom da Katalonci "imaju pravo sami odlučivati o vlastitoj budućnosti glasanjem na referendumu," u usporedbi sa 16 posto koji su protiv.

Katalonija je 2017. održala kontroverzan referendum o neovisnosti na kojemu je 92 posto birača glasalo za odcjepljenje od Španjolske. Međutim, izlaznost je bila samo 43 posto, a referendum je uoči glasanja španjolski Ustavni sud proglasio protuzakonitim.

Što se tiče potencijalnog budućeg političkog modela za tu pokrajinu, udio onih koji žele da ona ostane autonomna unutar Španjolske sad je 32 posto (porast u odnosu na 29 posto u studenom 2022.). Onih koji žele da bude savezna država Španjolske danas je 23 posto, u odnosu na 20 posto u studenom.

Opciju da Katalonija bude neovisna država podržava 33 posto ispitanika. S druge strane, percepcija političkog vodstva Katalonije i vlade u Madridu se poboljšala - u prošlom istraživanju su dobile prosječnu ocjenu 3,5, dok su sad zaradile ocjene 4,2 i 4,1.

Regionalni i lokalni izbori u Španjolskoj u svibnju

Što se tiče stranaka, lokalni ogranak Socijalističke stranke (PSC) je u vodstvu, i na izborima bi osvojio 34-40 mjesta od ukupno 135 zastupnika u regionalnom parlamentu.

Druga bi bila Republikanska ljevica (ERC), najveća stranka koja zagovara neovisnost, s negdje između 29 i 34 zastupnika, a treća stranka koja također podržava odcjepljenje i koju je osnovao bivši predsjednik Katalonije Carles Puigdemont Junts ("Zajedno za Kataloniju"), s 22-28 zastupnika.

Konzervativna stranka Partido popular, članica Europske pučke stranke, bila bi tek četvrta, s 8-12 zastupnika.

U Španjolskoj se 28. svibnja održavaju regionalni i lokalni izbori, a u prosincu Španjolci izlaze na parlamentarne izbore, pred sam početak španjolskog predsjedanja Europskom unijom kojeg 1. srpnja preuzima od Švedske.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Half of Catalans against independence, two-thirds want referendum)