Politika

BRUXELLES I PEKING ZAHLADILI ODNOSE: Njemačke kompanije traže ponovno pregovaranje o trgovinskom sporazumu s Kinom

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Udruženje njemačke industrije BDI je u srijedu izdalo priopćenje u kojem traže ponovno pregovaranje zamrznutog trgovinskog i investicijskog sporazuma između EU i Kine koji je bio dovršen - ali ne i ratificiran - još 2020. godine

Izvor: Pixabay

"Zbog svojeg stava prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Kina je izgubila mnogo povjerenja u Njemačkoj i u Europi," navodi u priopćenju izvršna direktorica te organizacije Tanja Gönner.

U nastavku se kaže kako njemačka industrija očekuje od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona,koji su ovog tjedna u službenom posjetu Pekingu, da "inzistiraju na većoj pouzdanosti kineskog vodstva, i njihovu usklađivanju s međunarodnim pravilima."

'Prvo razmotriti postojeći sporazum'

Pod tim se misli na ponovno pregovaranje o velikom trgovinskom sporazumu s Kinom nazvanom CAI (Comprehensive Agreement on Investment), koji je bio pripremljen za potpisivanje 2020. godine, ali je onda bio blokiran u Europskom parlamentu nakon što je Peking uveo sankcije za neke eurozastupnike.

"U međuvremenu se mnogo toga promijenilo - i u Kini, i u ostatku svijeta. Prije nastavljanja  procesa ratifikacije, potrebno je prvo razmotriti postojeći sporazum", kažu iz BDI-ja.

Hoće li Kina ukinuti sankcije protiv pojedinih europskih dužnosnika?

Njemačka industrija je isprva pozdravila sklapanje tog sporazuma, kaže Gönner, "unatoč činjenici da je niz ključnih točaka ostalo otvoreno, poput reciprociteta u pristupu tržištu ili zaštite investicija".

Takvim navodima čini se da njemačka industrija sugerira kako bi o sporazumu trebalo opet pregovarati, bez obzira na to hoće li Kina ukinuti sankcije protiv pojedinih europskih dužnosnika.

Smanjenje rizika

Priopćenje stiže u trenutku kad Macron i von der Leyen odlaze na zajednički posjet Pekingu, koji bi po svemu sudeći mogao biti obilježen balansiranjem između, kako von der Leyen kaže "smanjenja rizika" ekonomske međuovisnosti Europe i Kine, i osjetljivih tema poput rata u Ukrajini.

Von der Leyen je prošli tjedan u svom govoru implicirala da bi EU mogla potpuno ukinuti predloženi sporazum o investicijama i trgovini s Kinom.

"Znamo da postoje područja u kojima trgovina i investicije predstavljaju rizik za našu ekonomsku ili nacionalnu sigurnost, osobito u kontekstu eksplicitne neodvojivosti kineskog vojnog i komercijalnog sektora", rekla je von der Leyen.

"To uključuje određene osjetljive tehnologije, robu dvojne (civilne i vojne) namjene, ili čak investicije koje uključuju prisilni transfer tehnologije ili znanja".

Ekonomska ovisnost o Kini

Europski dužnosnici u posljednje vrijeme sve više ističu da se položaj Kine značajno promijenio u odnosu na vrijeme kad su pregovori o tom sporazumu počeli 2013. godine. U proteklih 10 godina europske kompanije se suočavaju sa sve manjim mogućnostima pristupa kineskom tržištu, i privilegiranom statusu kineskih kompanija u odnosu na one iz inozemstva.

Europsko preispitivanje trgovinskih veza s Kinom dolazi u vrijeme kad EU postaje sve više osviještena o trgovinskoj neravnoteži s Pekingom, kao i o vlastitoj i budućoj ekonomskoj ovisnosti u nizu ključnih sektora.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German business calls for renegotiation on China investment agreement)