Politika

RAČUNAJU NA EUROPSKA SREDSTVA: Slovačka najavila peterostruko povećanje proizvodnje streljiva za Ukrajinu

Autor Euractiv/Michal Hudec

Slovački ministar obrane Jaroslav Naď najavio je mjere za 'peterostruko' povećanje proizvodnje prijeko potrebnih topničkih granata za slanje u Ukrajinu

epa10447982 Ukrainian soldiers fire an anti-aircraft gun at a position near Bakhmut, Donetsk region, eastern Ukraine, 04 February 2023, amid Russia's invasion. Ukrainian servicemen have mounted a Soviet-era S-60 anti-aircraft gun on a truck for better mobility and fighting performance. The front-line city of Bakhmut, a key target for Russian forces, has seen heavy fighting for months. Russian troops on 24 February 2022, entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/SERGEY SHESTAK
Izvor: SERGEY SHESTAK/EPA

Nad' je to najavio u Kijevu, gdje je uz slovačkog premijera Eduarda Hegera bio u petak, prilikom obilježavanja obljetnice oslobađanja ukrajinskog grada Buče.

Slovačka je jedna od rijetkih država Europske unije u kojoj se proizvode artiljerijske granate. Prije ruske invazije na Ukrajinu, slovačka tvrtka ZVS Holding, u kojoj država ima vlasnički udio, proizvodila je oko 25.000 granata godišnje. No, prošle godine je ta brojka udvostručena, na 50.000. Slovačko ministarstvo obrane je najavilo daljnje povećanje početkom 2024. godine.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

"Proizvodni kapaciteti će se povećati u dvije faze. Prva će krenuti 1. siječnja 2024., a druga 1. siječnja 2025. Ti datumi su vezani za isporuku proizvodne opreme koja je potrebna za proizvodnju streljiva", rekla je prošli tjedan glasnogovornica ministarstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

U praksi, to znači da se povećanje proizvodnje neće utjecati na očekivanu ukrajinsku proljetnu protuofenzivu, ili na borbe koje će uslijediti u narednih nekoliko mjeseci.

Šira inicijativa na razini EU

Povećanje proizvodnje ZVS Holdinga je dio šire inicijative na razini Europske unije kojom se želi potaknuti proizvodnja streljiva. Nju su početkom ožujka dogovorili ministri obrane država članica EU. A po najavama iz slovačkog ministarstva obrane EU će financirati troškove povećanja proizvodnje.

"Za tu svrhu razmatraju se Europski fond za obranu (EDF), Europska investicijska banka (EIB), te potencijalno sredstva koja bi išla direktno iz proračuna Europske unije. Slovačka vlada u razgovorima je s Europskom komisijom o načinima na koje bi se te opcije mogle iskoristiti za poticanje naše industrije", tvrdi slovačko ministarstvo obrane.

U svojem planu teškom milijardu eura, Europska komisija popisala je 15 tvrtki za koje smatra da ih treba potaknuti na povećanje proizvodnih kapaciteta. Među njima je i slovački ZVS Holding, koji danas ima oko 300 zaposlenika.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton prošli tjedan je posjetio sjedište tvrtke u mjestu Dubnica nad Váhom, gdje je obišao proizvodni pogon. "Osobno sam jako impresioniran," rekao je Breton.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovakia to increase ammo production fivefold, says defence minister)