Politika

TEKTONSKE PROMJENE U CRNOJ GORI: Mladi ekonomist Milatović teško porazio iskusnog Đukanovića

Autor Goran Ivanović

"Ovo je noć koju smo čekali više od 30 godina i neka nam je sa srećom ova pobjeda svih nas", izjavio je Milatović, koji smatra da je odzvonilo povezivanju kriminala i korupcije s politikom u Crnoj Gori

Novoizabrani predjsednik Crne Gore Jakov Milatović
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

U završnom krugu crnogorskih predsjedničkih izbora u nedjelju kandidat pokreta Europa sad! Jakov Milatović uvjerljivo je pobijedio najdugovječnijeg crnogorskih političara u vrhu vlasti u Podgorici, Mila Đukanovića. Nakon što je na birališta izašlo gotovo 70 posto od približno 550.000 glasača, Milatoviću je povjerenje dalo njih 60 posto, što je oko 230.000 građana Crne Gore.

Đukanovićev poraz očekivan

Izbornom pobjedniku čestitao je i Đukanović. "Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću na povjerenju koje je dobio na predsjedničkim izborima. Želim mu da bude uspješan predsjednik jer ako on bude uspješan predsjednik, to će značiti i da će Crna Gora biti uspješna država i da će se kretati ka svom cilju", kazao je Đukanović.

Novi crnogorski šef države će predsjednički kabinet preuzeti u drugoj polovici svibnja, tek nekoliko tjedana prije izvanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima će se 11. lipnja pokazati tko će preuzeti odgovornost za rješavanje političke i institucionalne krize kao i odrediti budući smjer države. Crnogorski predsjednik ima uglavnom protokolarne ovlasti.

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006. godine. Prije njega tu funkciju u dva mandata obnašali su Đukanović i Filip Vujanović, obojica članovi Demokratske partije socijalista (DPS).

Milatović pazio da se ne svrsta u prosrpski blok

Iako je Đukanović pobijedio u prvom krugu crnogorskih predsjedničkih izbora prije dva tjedna, očekivao se njegov poraz nakon što je uoči drugog kruga Milatovića podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, pogotovo iz redova prosrpskih i proruskih stranka, kao što su Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji je dobio 19 posto podrške, te Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je podržalo oko 10 posto birača.

Stoga ne čudi, da se nakon Milatovićeve pobjede u nedjelju navečer Crnom Gorom vijorilo daleko više srpskih zastava, nego crnogorskih, a čule su se uglavnom srpske nacionalističke pjesme.

Milatovića također ocjenjuju kao konzervativnog, prosrpskog i proruskog političara, bliskog Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), mada je novi crnogorski predsjednik pažljivo izbjegavao svrstavanje uz taj političi blok u Crnoj Gori, što je možda i razlog za uvjerljivu pobjedu.

U predizbornoj kampanji je govorio da takvu vrstu podjela treba ostaviti po strani i zajednički krenuti ka konačnom članstvu države u Europskoj uniji, što zapravo barem deklarativno podržavaju sve vodeće političke opcije u Crnoj Gori  Nije dovodio u pitanje članstvo Crne Gore u NATO-u niti sankcije prema Rusiji. Predizbrone nastupe je gradio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

Tijekom pobjedničkog govora je obećao da će uvesti Crnu Goru u EU u narednih pet godina.

Očekivanja od pokreta Europa sad! na parlamentarnim izborima

Milatović je ekonomist, bivši ministar gospodarskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2020. godine, na kojima je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) prvi puta nakon tri desetljeća izgubila većinu u parlamentu.

Izvaredni parlamentani izbori 11. lipnja pokazat će koliko će Đukanovićev poraz utjecati na izborni uspjeh DPS-a, čija popularnost pada iz godine u godinu. Rezultat nedjeljnih izbora se može promatrati i kao referendumsko izjašnjavanje protiv Đukanovića koji je Crnu Goru vodio četiri puta kao premijer, a dva puta je bio i predsjednik države, prošavši put od sljedbenika bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića do proeuropskog političara, uz kojeg su se vezale mnoge korupcijske afere.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi i s ostalim strankama, koje su podržale Milatovića odnosno hoće li njihovi birači 11. lipnja dati glasove pokretu Europa sad! ili će ostati vjerni političarima, koji su ih pozvali da u nedjelju glasuju za Milatovića.