Politika

HRVATSKI PREMIJER U KIJEVU I BUČI: Plenković odao priznanje Ukrajincima na "junaštvu i neizmjernom otporu"

Autori Hina HRT G.I.

Predsjednik hrvatske vlade najavio da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini te zahtijevati odgovornost za počinjene ratne zločine.

Izvor: Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je u petak stigao u Kijev u povodu godišnjice ukrajinskog oslobađanja grada Buče, odao je priznanje ukrajinskom narodu na "junaštvu i neizmjernom otporu" ruskoj agresiji.

Ovo je drugi Plenkovićev posjet Ukrajini otkako je počela ruska agresija 24. veljače prošle godine, a uz njega je danas u Kijevu i ministar branitelja Tomo Medved.

Ukrajinske snage oslobodile su gradove Buču i Irpin, smještene sjeverozapadno od Kijeva, krajem ožujka prošle godine nakon povlačenja ruskih snaga koje su odustale od pokušaja zauzimanja ukrajinske prijestolnice.

Nakon što je Ukrajina oslobodila Buču, svijet su obišle stravične slike mrtvih tijela na ulicama. Ruska okupacija trajala je 33 dana, a u tom je razdoblju život izgubilo 1400 ljudi, uključujući 37 djece, objavile su ukrajinske vlasti.

Na obljetnici kvartet političara iz Europe

"To je simbol zločina vojske okupatorske zemlje. Nikada nećemo zaboraviti. Kaznit ćemo svakog počinitelja", napisao je na društvenim mrežama ukrajinskih predsjednik Volodimir Zelenski.

Na obljetnicu su u posjet Ukrajini stigli čelnici četiri europske zemlje. Osim Plenkovića, koji je u potpunoj tajnosti jutros vlakom doputovao u ukrajinski glavni grad, u Buči su bili njegove kolege iz Slovenije i Slovačke, Robert Golob i Eduard Heger te moldovska predsjednica Maia Sandu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanku na vrhu ''Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini", Plenković je kazao da se danas prisjećaju “užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu“.

“Nekima u međunarodnoj zajednici to možda na samome početku nije bilo jasno, ali nama je. Tog prvog dana, 24. veljače odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, ali to nije uspjelo, zato što je ukrajinsko vodstvo, vojska, policija i narod pokazao cijelome svijetu što znači biti patriotima i boriti se za svoj narod“, rekao je hrvatski premijer.

Ukrajina zahvalna na potpori i solidarnosti Hrvatske

Istaknuo je da će međunarodna zajednica nastaviti podupirati Ukrajinu jer se bori za prave vrijednosti - "za teritorijalnu cjelovitost i oslobođenje teritorija koji su trenutno pod ruskom okupacijom". Najavio je da će Hrvatska također nastaviti pomagati Ukrajini te zahtijevati odgovornost za počinjene ratne zločine.

Plenković je prisustvovao i komemoraciji za žrtve ruske agresije, te je položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, postavljenom ispred manastira Mihailovskij u Kijevu.

Sastao se i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, čelnikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, te premijerom Denisom Šmihaljem.

Ukrajinski premijer Šmihal je Plenkovićev današnji dolazak u Kijev nazvao "snažnom porukom potpore i solidarnosti". Zahvalio se Plenkoviću na posjetu Kijevu i sudjelovanju na summitu u Buči. "Zahvalan sam vam i na potpori tijekom proteklih 13 mjeseci od početka neisprovocirane sveobuhvatne ruske agresije", dodao je.

Hrvatska će nastaviti pomagati Ukrajini

"Danas ste već oslobodili već 50 posto teritorija od okupatora i to je sasvim sigurno motivacija za ostale oslobodilačke aktivnosti koje planirate“, naglasio je Plenković.

Hrvatska Vlada je objavila, da je “konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka“. Naglašava da nastavlja pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja.

"Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese", priopćili su iz Banskih dvora.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Hrvatska je Ukrajini poslala vojnu pomoć vrijednu 123 milijuna eura, a uskoro će donirati i 14 Mi-8 transportnih helikoptera sovjetskog podrijetla.