Politika

UKRAJINSKI PUT PREMA ČLANSTVU U EU: U Kijevu su uvjereni da će proljetno izvješće o napretku biti pozitivno

Autor Euractiv/European Pravda

Izvješće o napretku Ukrajine i ispunjenju preporuka Europske komisije očekuje se u svibnju ove godine, a do tada iz Kijeva obećaju da će većina zahtjeva biti ispunjeno, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade za europske integracije.

epa10489058 A pedestrian passes by a screen showing a European Union flag and '#StandWithUkraine' in central Berlin, Germany, 24 February 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country. EPA-EFE/Filip Singer
Izvor: Filip Singer/EPA

U razgovoru za portal European Pravda, Olha Stefanišina kaže da će predstavljanju izvješća prethoditi razgovor između članica EU i Ukrajine u ožujku, dok se prvo formalno izvješće očekuje "krajem proljeća." Prošle godine u lipnju Europska komisija preporučila je davanje Ukrajini statusa kandidata, pod uvjetom da Kijev provede niz zakonskih i političkih promjena, nazvanih "sedam preporuka."

"Pozvat ću svoje kolege da dođu u Ukrajinu, i vjerujem da bi se sastanak Vijeća EU za opće poslove mogao održati u Kijevu," izjavila je Stefanišina za website European Pravda, uz dodatak da će se "preliminarni razgovori također održati u Kijevu, prilikom posjeta na raznim razinama."

Rekla je i da će sudjelovati na sastanku ministara za europska pitanja 20. ožujka, na kojem će biti riječi o sedam preporuka.
Kako bi se Kijevu pomoglo da uoči problematična područja, Europska komisija pristala je da se na proljeće predstavi "usmeno privremeno izvješće" napretka Ukrajine, a točan datum istog tek treba odrediti.

Ministri za europske poslove sastaju se u Bruxellesu 30. svibnja, no, kako kaže Stefanišina, države članice bi se mogle sastati i mimo toga radi razgovora o Ukrajini, no "datum takvog sastanka još nije utvrđen." Ukrajina će "gotovo potpuno" dotad dovršiti implementaciju tih sedam kriterija, kaže Srefanišina.

"Nekoliko setova preporuka je već politički dovršeno, preostala su samo tehnička pitanja... Ostat će još zadaci oko implementiranja zakona o nacionalnim manjinama." Ukrajina ide dalje s reformama "kao nikad prije," unatoč ratu, Stefanišina je rekla u razgovoru za Euractiv, jer Kijev žurno nastoji pokazati napredak dok iz Europske unije dolazi sve više signala da nije baš izgledno da će Ukrajina imati povlašten tretman za približavanje članstvu u EU.

Zakon o oglašavanju ključan za reformu medijskog zakonodavstva

Stefanišina je rekla i da će ukrajinski parlament do tada izglasati zakon o tržištu oglašavanja u Ukrajini, koji će omogućiti Kijevu da kaže da su ispunjeni kriteriji za reformu medijskog zakonodavstva.

"Imenovan je i čelnik antikorupcijskog ureda NABU. Pripremljen je koncept reforme policijskih agencija, i još se samo treba odobriti predsjedničkim ukazom. Proces izbora članova ekspertne skupine također će biti dovršen. Stoga time zatvaramo blok koji se tiče borbe protiv korupcije, policije i pravosuđa."

Stefanišina vjeruje da će i reforma sustava za biranje sudaca za ustavni sud također dobiti pozitivnu ocjenu. Međutim, Ukrajina neće imenovati sedmog člana Savjetničke skupine eksperata (DGE), kao što je preporučila Venecijanska komisija.

Umjesto tog, Ukrajina će napraviti druge preinake u selekcijskom procesu, koje će ovlastiti međunarodne eksperte da zajednički blokiraju izbor sudaca u slučaju da se ne slažu s ukrajinskim kolegama. "Nismo utvrdili nikakve pravne temelje za imenovanje sedmog eksperta."

Ukrajinski državni vrh je početkom veljače jednoglasno poslao apel za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji, na sastanku čelnika zemalja EU s vladom u Kijevu, na prvom takvom sastanku ikad.

Ništa od 'registra oligarha'

"Pregovarali smo s Venecijanskom komisijom i s Europskom komisijom, i dogovorili smo da će se selekcijski model za suce ustavnog suda temeljiti na modelima koji se već koriste za druga pravosudna tijela, poput primjerice Vrhovno pravosudno vijeće."

Stefanišina kaže da je takav pristup podržala i Europska komisija. "Dogovorili smo se s Komisijom, i nastavit ćemo razgovarati o načinu za pokretanje natječaja, što se očekuje krajem travnja."

EU će također uključiti tzv. "anti-oligarhijski" kriterij, iako se Ukrajini ne žuri usvojiti ga u njegovom trenutnom obliku. Umjesto tog, ukrajinska vlada je obećala da će smanjiti njihov utjecaj kroz antimonopolističke i antikorupcijske mjere, bez da se sastavlja kontroverzni tzv. "registar oligarha."

"U vrijeme rata, javno prozivanje - a osobito prozivanje određenih osoba koje su predmet ovog zakona - nije prioritet," kaže Stefanišina.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine confident of positive EU progress assessment in spring)

Tagovi