Politika

KORUPCIJA U UKRAJINI: Istraživačko novinarstvo preuzima vodeću ulogu u borbi sa sumnjivim poslovima državnih dužnosnika

Autor Euractiv.com/Reuters

Ukrajinski novinar Serhij Andruško kaže da njegova zemlja osim borbe na bojištu ima pred sobom i drugu vrstu borbe - onu protiv korupcije. A stručnjaci kažu da bi u toj borbi moglo biti više uspjeha sad kad se približavaju Kijev i EU.

epa08785346 Ukrainian activists burn smoke flares during their protest against the last decisions of the Constitutional Court (CCU) near of it's building in Kiev, Ukraine, 30 October 2020. On October 27, the Constitutional Court of Ukraine (CCU), on the motion of 47 legislators, handed down a judgment rescinding Article 366-1 of the Criminal Code, which provides for liability for inaccurate asset declaration by government officials. Also, the CCU recognized the provisions of the laws on e-declarations' vetting as unconstitutional and stripped the relevant watchdog, the National Agency on Corruption Prevention (NACP) of powers to vet declarations and identify conflicts of interest. The CCU deprived the NACP of access to state registers required for vetting declarations of candidates for government offices, thus blocking the appointment of officials, including those who won in the latest local elections across Ukraine. EPA-EFE/STEPAN FRANKO
Izvor: STEPAN FRANKO/EPA

Andruško, koji kao dopisnik radi za Radio Slobodna Europa (Radio Free Europe/Radio Liberty), pred kamerom je intervjuirao kandidate koji žele preuzeti funkciju prvog čovjeka Kijeva za borbu protiv korupcije - i pritom im postavljao pitanja o osobnim financijama i političkim vezama.

Možda se čini da je riječ temi koja nije toliko hitna - u vrijeme kad vojnici na bojištu ginu svaki dan - no dio ukrajinske borbe sastoji se i od nastojanja da se eliminiraju svaka percepcija sličnosti s Rusijom. "A osobito njen stav prema korupciji," kaže Andruško.

Prema indeksu percepcije korupcije za 2022. kojeg je sastavila organizacija Transparency International, Ukrajina je rangirana malo bolje od Rusije - ali još uvijek se nalazi debelo ispod svjetskog prosjeka. Stoga novinari poput Andruška kažu da rade na tome da vlast bude poštena - rad za kojeg stručnjaci i medijski analitičari kažu da bi mogao biti sve značajniji sad kad Kijev mora dokazati da se može dovesti u red, uslijed sve izglednijeg puta prema članstvu u Europskoj uniji.

Kažu da bi veliki politički potres viđen početkom godine - u kojem je više od desetak dužnosnika dobilo otkaz uslijed poplave kritičkih napisa u domaćim medijima - mogao biti znak koji ukazuje što sve može uslijediti ako ukrajinski instraživački novinari nastave sa svojim radom. To također pokazuje i da civilno društvo spremno prihvaća svoju ulogu kao korektiva vlasti, čak i u ratnim okolnostima.

"Mediji postaju sve utjecajniji jer apeliraju na sve izraženiji osjećaj za pravdu među građanima," kaže Petro Burkovski iz Fundacije za demokratske inicijative Ilko Kučeriv.

Moraju mudro birati priče, i svoje izvještavanje moraju dobro poduprijeti, dodaje Burkovski, jer šlampavost ili preveliko kritiziranje mogu dovesti do toga da javnost postane sumnjičava, ili da se novinare optužuje da nisu domoljubni. Istovremeno ima i mnogo novinara koji pažnju posvećuju razotkrivanju ruskih ratnih zločina i potpore u Ukrajini.

Budnost novinara

Prije rata, kritičko izvještavanje o nezakonitom ili skandaloznom ponašanju političara bila je konstantna pojava u Ukrajini, gdje sloboda medija znači da se novinari bave temama koje sežu od raskošnih kuća do luksuznih putovanja ukrajinskih dužnosnika - stvari koje si sa službenim plaćama nitko ne bi trebao moći priuštiti.

Vrebaju ispred skupih nekretnina, snimaju dužnosnike kako ulaze i izlaze, ili ih fotografiraju dok voze skupe automobile. Istraživačke video reportaže su najčešće spretno producirane, s dramatičnom glazbom, uz pripovijedanje naratora ozbiljnim tonom.

Ulozi su sad još veći, kaže istraživački novinar Mihailo Tkač, jer mnogo Ukrajinaca donira novac iz vlastitog džepa za opremanje vojske koja se bori protiv ruske invazije - i žele vidjeti da li se ta sredstva ispravno troše. Europska unija je iskorjenjivanje korupcije u Ukrajini zadala kao ključan preduvjet za članstvo, za koje mnogi u toj zemlji vjeruju da je put to svjetlije budućnosti. Ukrajina želi da se pregovori o kandidaturi pokrenu već ove godine.

Tkač radi za portal Ukrajinska Pravda, za kojeg je pisao kako je jedan dužnosnik usred rata otišao na odmor u Španjolsku. Ti napisi su bili povod smjenama u siječnju ove godine, a predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će nastaviti sa njima ako se razotkrije još slučajeva korupcije.

Bilo je i napisa koje su drugi novinari objavili, u kojima se opisalo kako ministarstvo obrane preplaćuje cijene hrane za vojsku. To je pomoglo da se iskristalizira kakva opasnost državi prijeti od korupcije, što je naposljetku dovelo do potresa u ministarstvu. Tkač se nedavno bavio i kupovinom luksuznog stana kojeg je, među drugom imovinom, kupio brat jednog od savjetnika predsjednika Zelenskog, i to debelo ispod cijene.

Novinari kao mehanizam za borbu protiv korupcije

Takvi napisi imaju važnu ulogu u ukrajinskom sustavu za borbu protiv korupcije koji je tek u povojima, i koji je nastao nakon što je 2014. u tzv. majdanskoj revoluciji srušen s vlasti proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Oleksandr Novikov, koji vodi nacionalnu agenciju za sprečavanje korupcije (NACP), državno tijelo koje nadzire kako žive dužosnici, kaže da informacije koje plasiraju mediji pomažu da se formiraju sudski predmeti protiv onih osumnjičenih za korupciju.

"Smatramo da je ukrajinsko novinarstvo, a osobito istraživačko novinarstvo, kao još jedna antikorupcijska institucija," rekao je u razgovoru za agenciju Reuters u svom uredu u Kijevu.

Mnogi vjeruju da će čišćenje korupcije potrajati još dugo vremena, a pobornica  medja Oksana Romaniuk kaže da novinari moraju posebno pažljivo pripremati priče o korupciji kako bi zadržali povjerenje javnosti.

Nedavna anketa kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) pokazala je da je povjerenje u medije naraslo s 32 posto na 57 posto u proteklih godinu dana. No to je još uvijek niže od 96 posto građana koji kažu da vjeruju vojsci, ili 84 posto koji vjeruju Zelenskom.

Romaniuk, koja je vodi nevladinu organizaciju u Kijevu zvanu Institut za masovno informiranje, kaže da će uloga novinara kao boraca protiv korupcije biti sve važnija kako ukrajinska vlada bude sve više planirala transparentniju budućnost.

"Naš plan je svakako sačuvati demokraciju, jer vidimo što se događa kad je uopće nema."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukrainian journalists fight another kind of war – against graft)