Politika

BORRELL ZA EURACTIV: Nema još puno prostora za sankcije Rusiji, potrebno je pružiti drugu vrstu podrške Ukrajini

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

U ekskluzivnom razgovoru za Euractiv šef diplomacije EU Josep Borrell kaže kako je Europska unija iscrpila sve sankcije protiv Rusije i kako je sad potrebno pružiti veću podršku Ukrajini kroz europsku financijsku i vojnu pomoć.

epa10467685 High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell, gives a statement on ‘One year of Russia’s invasion and war of aggression against Ukraine’ at the European Parliament in Strasbourg, France, 15 February 2023. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

"Ne možemo više mnogo učiniti u smislu sankcija, ali možemo nastaviti povećavati financijsku i vojnu podršku," Borrell je rekao u ekskluzivnom razgovoru za Euractiv u Stockholmu, nakon sastanka ministara za obranu iz država Europske unije.

"Bilo bi neobično da godinu dana nakon početka invazije još uvijek imamo mnogo opcija na stolu. Išli smo korak po korak, i sve smo radili sitnim pomacima - možda katkad previše sitnim," dodaje Borrell.

U proteklih godinu dana EU je odobrila 10 paketa sankcija protiv Moskve kojima je cilj bio otežati financiranje rata i rusku nabavku tehničke opreme i rezervnih dijelova koji se koriste za naoružanje u borbama protiv Ukrajine.

"Ali doista, sad smo je prošlo godinu dana od invazije, i došli smo do zadnje stepenice," priznaje Borrell, u odgovoru na pitanje kakvi bi mogli biti sljedeći koraci koje bi EU mogla poduzeti kao odgovor na rusku agresiju.

"Zasad nam treba dogovor o 2 milijarde eura - ako to ne bude dovoljno, onda ćemo se vratiti na to [i izdvojiti više] jer ne znamo koliko streljiva možemo kupiti s te 2 milijarde eura - to ovisi o konačnoj cijeni i isporuci, a i potrebe će se mijenjati kako se bude mijenjalo i stanje na terenu."

Streljivo i 'druge potrebe'

Upitan bi li plan Europske unije da se zajednički nabavlja streljivo za Ukrajinu mogao ići i dalje od kupnje topničkih granata i možda uključiti teže naoružanje, Borell kaže da EU "može biti jednako brza i za druge potrebe."

"Danas tamo imamo rat iscrpljivanjem. Sutra ćemo možda imati dinamičan rat u kojem ima puno kretanja, a onda će i troškovi i potrošnja streljiva biti puno manji. Prilagođavamo se situaciji koja se stalno na terenu mijenja."

Borrell upozorava da će, u slučaju da se članice EU slože o dodatnom izdvajanju od 2 milijarde eura za streljivo za Ukrajinu, tzv. Europski mirovni instrument (EPF) trebati više sredstava za sve ostalo, "širom svijeta, i čak i za Ukrajinu."

Na pitanje može li EU izbjeći "vatrogasni" pristup da se svako malo mora izdvajati dodatni novac ovisno o potrebama, šef europske diplomacije kaže da je to nešto o čemu trebaju uskoro odlučiti države članice.

"Pitanje glasi: Želimo li nastaviti koristiti taj alat za naoružavanje Ukrajine, te kako podržati vojske naših partnera, primjerice u Africi? Imamo mnogo obaveza... Želimo li biti globalni igrač? Onda to košta novaca, a države članice o tome moraju odlučiti."

EU je u potrazi za zemljama koje nisu članice koje bi se mogle pridružiti planovima za naoružanje Ukrajine. Norveška je već izrazila interes, a i Kanada razmatra tu mogućnost.

Međutim, članice EU nisu suglasne oko pitanja treba bi u to uvlačiti treće zemlje, a osobito tu prednjači Francuska koja zagovara zajedničko financiranje fonda iz kojeg bi se plaćala nabavka streljiva proizvedenog u EU.

Europska industrija prva će dobiti novac

Borrell kaže da će prvih milijardu eura otići europskoj industriji oružja, "jer imamo europske proizvođače koji mogu proizvoditi tu vrstu streljiva."

Na kritike da bi svojim doprinosom Europa mogla ispasti patuljak u odnosu na treće zemlje poput SAD-a ili Velike Britanije - koje bi same mogle brže isporučiti streljivo Ukrajini - Borrell odgovara da "ako se vidi da postoji potražnja iza koje stoji novac, onda će i [europska] industrija proizvoditi veće količine."

"Kompanije se prilagođavaju potražnji. Ako postoji potražnja, industrija reagira. Ako nema rješive potražnje i ako je nejasno koliko nečeg treba proizvesti, onda oklijevaju s povećanjem proizvodnih kapaciteta... Zato zajedničkom nabavom šaljemo moćnu poruku industriji - ovo je naša potražnja." zaključuje Borrell.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ‘Not much left’ on Russia sanctions, other support needed now, says EU’s Borrell)