Politika

DEMOKRATIZACIJA: Nijemci mogu pisati u Bundestag, a sada i građani Hrvatske mogu direktno pisati saborskim zastupnicima

Autor Euractiv.hr

Udruga Gong predstavila je novu funkciju svog alata za unapređenje političke kulture, Parlametra

Sabor, zastupnici
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Gongov Parlametar.hr ima novu opciju, "Postavite pitanje", kojom građanke i građani direktno i javno šalju pitanje zastupnici ili zastupniku na koje oni javno odgovaraju.

Gong je unaprijedio svoj Parlametar tako da je opcijama koje se otvaraju kad na njemu građanke i građani otvore profil neke zastupnice ili zastupnika, dodao i funkciju "Postavite pitanje". "Postupak je jednostavan i lak. U okvir ispod natpisa: "Napišite vaše pitanje za zastupnika/zastupnicu", upišete svoje pitanje, pritisnete gumb "pošalji" i pitanje se šalje na e-mail adresu odabrane parlamentarke odnosno parlamentarca.", stoji u uputama na stranicama Gonga

Gong se pobrinuo i za "pročišćavanje" neprimjerenih poruka ili govora mržnje. "Vaše pitanje u prvom koraku prolazi kroz Gongov filter protiv uvredljivih i drugih neprimjerenih sadržaja, pri čemu – ističemo – eventualne prijetnje prosljeđujemo nadležnim tijelima Republike Hrvatske za kazneni progon.", naglasili su iz Gonga. 

Pitanja u sljedećem koraku stižu na saborske e-mail adrese zastupnica odnosno zastupnika koji su Gongu dostavili svoje osobne službene adrese, odnosno na adresu kluba zastupnika ili Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora koji pak e-mailove s postavljenim pitanjima prosljeđuje odabranom zastupniku.

U trećem koraku zastupnici i zastupnice odgovaraju na pitanje, a odgovor se pojavljuje na Parlametru u okviru "Postavljena pitanja i odgovori" odabranog člana Sabora i javno je dostupan na čitanje svima. A oni koji su postavili pitanje mogu dijeliti objavu i na društvenim mrežama.

"Na izborima 2020. godine oko 1,7 milijuna građana biralo je 151 parlamentarnih zastupnica i zastupnika u Saboru kako bi ih predstavljali u vrhovnom zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tih 151 izabranih ljudi zakonima i odlukama koje donose, danas direktno utječu na živote skoro četiri milijuna stanovnika Republike Hrvatske.

Važnost komunikacije između građana i predstavnika koje biraju u parlament, odavno je prepoznata u nizu zapadnih parlamentarnih demokracija, poput Velike Britanije ili Njemačke, koje su stoga omogućile građanima komunikaciju s članovima parlamenata preko njihovih osobnih profila na stranicama, primjerice, njemačkog Bundestaga ili britanskog House of Commons.

Na stranicama Hrvatskog sabora toga u tom obliku nema. Lako moguće dijelom i zbog ograničenih resursa u Saboru, što je nedavno za Gong analizirao Oliver Kannenberg, znanstveni suradnik s Instituta za parlamentarno istraživanje (IParl) u Berlinu.", navedeno je u objavi Gonga.