Ljudska prava

U IŠČEKIVANJU ANTI-SLAPP DIREKTIVE: Bugarski portal primio tužbu u kojoj se zbog jednog članka traži rekordna odšteta

Autor Euractiv/Georgi Gotev

Bugarski portal mogao bi bankrotirati zbog SLAPP tužbe osiguravateljske tvrtke koja potražuje milijun leva (510.000 eura) zbog objave članka u kojem su prenijeli citat iz službenog transkripta sjednice vlade.

Izvor: Pixabay

Strateške tužbe protiv javne participacije (Strategic lawsuits Against Public Participation, SLAPP) su tužbe kojima je cilj zastrašivanje pojedinca ili kompanije opterećivanjem istih velikim sudskim troškovima i procesima.

News portal u privatnom vlasništvu Mediapool, koji zapošljava 11 novinara, objavio je u srijedu 8. ožujka da je osiguravajuća tvrtka Lev Ins digla tužbu protiv njega, u kojoj traži odštetu od milijun bugarskih leva (510.000 eura).  Kao razlog za odštetni zahtjev navodi se da se kompanija Lev Ins "osjetila pogođenom" člankom koji je nastao na temelju transkripta sastanka bugarske vlade - javno dostupnim dokumentom.

Do prije godinu dana Lev Ins je bila najveća osiguravajuća tvrtka u Bugarskoj u području obaveznog osiguranja vozila. Danas je na drugom mjestu. U spornom članku, objavljenom u rujnu, govori se o opasnosti da Bugarska ostane bez prava koja joj daje sudjelovanje u sustavu Zelene karte, tj. međunarodnom sustavu osiguranja vozila. Radi se o problemu koji bi potencijalno mogao utjecati na živote stotina tisuća Bugara.

U članku se citira privremena ministrica financija Rosica Velkova koja priznaje da problemi proizlaze zbog poslovanja tvrtke Lev Ins, jer po brojnim izvorima ta tvrtka neredovito isplaćuje odštete za prometne nesreće u koje su umiješani njeni bugarski klijenti.

Velkova je rekla da je u prvoj polovici 2022. godine održan niz radnih sastanaka s predstavnicima tvrtke Lev Ins, državne Komisije za financijski nadzor, i nacionalne podružnice udruženja Zelena karta, kako bi se riješio problem.

Citat iz članka koji je, čini se, isprovocirao tužbu je bio sljedeći: "Postoji ozbiljan rizik da bi naš nacionalni ured mogao biti isključen iz cijelog sustava Zelene karte na sljedećem zasjedanju njihove opće skupštine, i onda bi od sljedeće godine mogli prestati s izdavanjem Zelene karte bugarskim osiguravateljima."

Bugarski problemi s međunarodnom Zelenom kartom pridonijeli su neuspjehu Bugarske da usvoji zakone potrebne za članstvo u eurozoni. Zbog toga je tehnička vlada uputila prijedloge promjena zakona u parlament - koji su potom doživjeli fijasko, jer je većina glavnih stranaka bojkotirala dvije sjednice parlamentarnog odbora za gospodarstvo.

Mediapool kaže da su u pripremanju članka poslali upit izvršnom direktoru tvrtke Lev Ins, ali da su dobili odgovor u kojem se kaže da će se "informacijama koje su ovdje prezentirane... baviti sud."

Rekordna SLAPP tužba

Aleksandar Kašamov, izvršni direktor nevladine organizacije Access to Information Programme (AIP) koja će na sudu braniti Mediapool, kaže da je ovaj zahtjev od milijun leva najveći odšetni zahtjev koji se traži od nekog medija u povijesti Bugarske.

Europska unija trenutno radi na pripremi direktive za suzbijanje SLAPP tužbi, koja bi već u ranoj fazi trebala osigurati zaštitu od zloupotrebljavanja tužbi koje se pozivaju na zakone o kleveti i narušavanju ugleda.

U ekskluzivnoj izjavi za Euractiv, vlasnica i glavna urednica portala Mediapool, Stojana Georgijeva, rekla je da je svrha tog sudskog postupka zastrašiti cijelu novinarsku struku. "Duboko uznemirava ova situacija, da sad idemo na sud zbog prenošenja izjave ministrice, koja stoji u transkriptu sjednice vlade," kaže Georgijeva. Transkripti sa sjednica vlade su javno dostupni dokumenti.

"Budući da se slučajem o kojem se govori u članku Mediapool već godinama bavi, i da se u novinarskom tekstu maksimalno točno prezentiraju sve činjenice, jedini zaključak do kojeg se može doći jest da je jedina svrha dizanja ove tužbe zastrašivanje portala - ali i cijele novinarske zajednice, kao i svakog nezavisnog glasa koji je slobodno progovorio o problemima sa sustavom Zelene karte," kaže Georgijeva.

Kontroverzni osnivač tvrtke

Ovo nije prvi put da kompanija Lev Ins privlači pažnju javnosti. 2010. godine jedan od osnivača tvrtke, Aleksej Petrov, uhićen je u jednoj od najzapaženijih policijskih akcija za vrijeme tadašnje vlade konzervativne stranke GERB. Radilo se o istrazi protiv organiziranog kriminala nazvane 'Operacija Hobotnica.'

Deset godina kasnije Petrov je na sudu oslobođen, a bugarskom tužiteljstvu i ministarstvu unutrašnjih poslova presudom je naloženo da plate više od 43 milijuna leva (22 milijuna eura) kompaniji Lev Ins, zbog neuspjelog procesa protiv jednog od njenih osnivača.

Petrov je bivši pripadnik bugarskih specijalnih postrojbi i bio je savjetnik državne agencija za nacionalnu sigurnost. U javnom registru više nije naveden kao jedan od vlasnika kompanije, iako ga poslovni list Capital i dalje povezuje s tom tvrtkom.

Kao izvršni direktor poslovne organizacije Unija za ekonomsku inicijativu (UEI) Petrov je predvodio i pokušaje da se mijenjaju zakoni u korist kompanije Lev Ins.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgarian news site slammed with record SLAPP lawsuit)