Ljudska prava

ISTRAŽIVANJE ALLIANZA POVODOM DANA ŽENA: Žene u Europskoj uniji u prosjeku imaju 13 posto manju plaću od muškaraca

Autor Adriano Milovan

Iako je jaz u plaćama između žena i muškaraca u Uniji manji od onog na svjetskoj razini, žene su i u EU još daleko od ravnopravnosti s muškarcima na tržištu rada

Zaposlena žena
Izvor: Pixabay

Žene u Europskoj uniji u prosjeku su plaćene otprilike za sedminu, odnosno za 13 posto, slabije od muškaraca, ocjenjuje se u novom istraživanju Allianza objavljenom u srijedu, na Dan žena.

Podaci koje iznose stručnjaci Allianza preuzeti su od Eurostata i odnose se na bruto zaradu po satu, a upućuju na zaključak kako u Uniji i dalje postoje značajne razlike u primanjima žena i muškaraca.

Prosječna plaća žena u svijetu za petinu manja od plaća muškaraca

Te su razlike, doduše, nešto manje od onih na svjetskoj razini, budući da su žene, prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), u svijetu u prosjeku plaćene 20 posto, ili za petinu, manje od muškaraca.

No, napominju u Allianzu, to ne znači da žene u EU automatski bolje prolaze na tržištu rada nego u drugim dijelovima svijeta. Tim više što među članicama Unije postoje znatne razlike i u plaćama koje primaju žene i muškarci.

"Manja razlika u plaćama nije nužno odraz veće jednakosti spolova, za neke države EU ona jednostavno pokazuje manje stope sudjelovanja plaćenom zaposlenju", ocjenjuju u Allianzu.

Mnoge žene rade samo na pola radnog vremena 

Dodaju kako veće razlike u plaćama mogu ukazivati i na činjenicu da se mnoge žene odlučuju na zaposlenje samo na pola radnog vremena. Žene koje se odluče na rad na pola radnog vremena takvu odluku najčešće donose zbog obiteljskih razloga.

Stoga analitičari Allianza smatraju kako bi države veća sredstva iz svojih proračuna trebale usmjeriti u korist obitelji i djece. Veće sudjelovanje žena u radu i tercijarnom obrazovanju smanjio bi razliku u plaćama među spolovima, napominje se u istraživanju Allianza.

Ženama koje nisu u braku u većoj mjeri prijeti siromaštvo u starijoj dobi

"Gledajući širu sliku, razlika u plaćama dovodi do velikog broja izazova, među ostalim, i do veće sklonosti radu na pola radnog vremena, prekida u karijeri zbog obiteljskih obveza i/ili porodiljnog dopusta te duljeg životnog vijeka, što u konačnici utječe i na uvjete prilikom umirovljenja žena. Žene koje nisu u bračnom odnosu, čiji je broj u porastu u mnogim zemljama, mogu se suočiti s povećanom vjerojatnošću siromaštva u starijoj dobi", upozorava se u studiji Allianza.

Stručnjaci te osiguravajuće kuće ističu i kako fiskalni poticaji za mirovine više pogoduju muškarcima nego ženama, i to zbog veće vjerojatnosti da su akumulirali više novca u svojim mirovinskim štednjama.