Gospodarstvo

FINANCIRANJE ODRŽIVOG RAZVOJA: Pregovarači EU postigli dogovor o standardizaciji pravila za europske zelene obveznice

Autor Euractiv/Silvia Ellena

Pregovarači Europskog parliamenta i država članica EU postigli su dogovor o definiranju pravila za tzv. europske zelene obveznice koja bi trebala povećati transparentnost proklamiranih investicija u održivi razvoj.

Izvor: Unsplash/micheile dot com

Europska komisija je još u srpnju 2021. predložila da se regulira korištenje naziva "europska zelena obveznica" (European Green Bond, EuGB) za ekološki održive vrijednosnice. Cilj te regulative je definirati koji financijski proizvodi se mogu označavati tim nazivom.

Preciznija regulacija bi pomogla da se spriječi tzv. greenwashing financijskih proizvoda, tj. dvolično promicanje zelenih mjera i istovremeno obavljanje djelatnosti koja šteti okolišu. Na taj problem su već upozoravale organizacije za zaštitu okoliša poput Greenpeacea, kao i međunarodne financijske institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda (IMF).

U utorak su pregovarači EU postigli nacrt dogovora o pravilima koja bi trebala omogućiti investitorima da lakše prepoznaju obveznice koje su u skladu sa zelenim ciljevima EU, kao i smanjiti rizik od greenwashinga, na tržištu zelenih obveznica koje raste velikom brzinom.

"Večeras je EU napravila veliki korak prema zelenijem tržištu, usvajanjem prve regulative na svijetu koja se bavi zelenim obveznicama," rekao je nizozemski eurozastupnik Paul Tang (S&D), izvjestitelj Europskog parlamenta za tu temu. 

Povjerenica Europske komisije za financijske usluge, Mairead McGuinness, također je pozdravila taj dogovor. "Uspostavljanjem Standarda za europske zelene obveznice stvaramo novo mjerilo dostupno kompanijama koje žele prednjačiti u tranziciji prema održivom razvoju," rekla je McGuinness u izjavi objavljenoj u srijedu.

Po predloženim pravilima izdavači vrijednosnica koji koriste novi standard za europske zelene obveznice morat će dokazati da su prihodi od prodaje obveznice u skladu s pravilnikom EU koji propisuje koje aktivnosti se kategoriziraju kao održive. No, bit će im dopušten i prostor za fleksibilnost od 15 posto za ekonomske aktivnosti koje zasad ne spadaju u tu kategoriju.

Regulativa također postavlja okvir za registraciju i nadzor neovisnih procjenitelja kojima je zadaća provjeravanje da europske zelene obveznice doista imaju pozitivan utjecaj na okoliš.

Nova pravila također uključuju standardizirane obrasce za izdavače i drugih održivih obveznica. Prema tumačenju Europske komisije, taj obrazac bi trebao spriječiti praksu greenwashinga na tržištu vrijednosnih papira. Međutim, upotreba obrasca će biti "isključivo dobrovoljna," kažu iz Komisije.

Europarlamentarci su izrazili nadu da će se standard za zelene obveznice kojeg sada propisuje EU usvojiti i u međunarodnim okvirima. "Vjerujemo da će ovaj europski standard postati globalno mjerilo za održive investicije," rekao je eurozastupnik iz redova liberala, Gilles Boyer.

No, cijeli koncept zelenih obveznica kritizirale su neke nevladine organizacije, poput Reclaim Finance, koje kažu da se kompanijama koje su veliki zagađivači dopušta da izdaju zelene obveznice dok god se prihodi od prodaje koriste za aktivnosti koje taksonomija EU definira kao održive.

Države članice EU i Europski parlament sad trebaju formalno odobriti novu regulativu, koja će stupiti na snagu godinu dana nakon usvajanja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU negotiators agree on rules defining European green bonds)