Gospodarstvo

PRELIMINARNI PODACI DRŽAVNE STATISTIKE: Hrvatski BDP u 2022. godini porastao 6,3 posto

Autor Adriano Milovan

Rast BDP-a ostvaren je i u posljednjem tromjesečju prošle godine, i to 0,9 posto na kvartalnoj, odnosno četiri do 4,2 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene DZS-a

Trgovački centar
Izvor: Pixabay

Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj u prošloj je godini realno porasla 6,3 posto u odnosu na 2021. godinu, pokazuju prvi podaci državne statistike. 

Prema preliminarnim podacima koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS), Hrvatska je u drugoj polovici prošle godine uspjela izbjeći recesiju, što je nedavno ocijenila i Hrvatska narodna banka (HNB). 

Hrvatska izbjegla recesiju

Naime, sezonski prilagođena stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom je lanjskom tromjesečju iznosila 0,9 posto u odnosu na treće tromjesečje. Kako je u trećem tromjesečju zabilježen blagi pad gospodarske aktivnosti na kvartalnoj razini, i to od 0,5 posto, dok je u četvrtom tromjesečju zabilježen rast BDP-a, nisu se ispunili tehnički uvjeti za recesiju, koja se definira kao pad BDP-a tijekom najmanje dva uzastopna tromjesečja. 

Još veći rast BDP-a u posljednjem je lanjskom kvartalu ostvaren na godišnjoj razini. 

Ako se u obzir uzmu originalni podaci, onda je rast hrvatskog BDP-a u četvrtom tromjesečju iznosio četiri posto. No, ako se u obzir uzmu sezonski prilagođeni podaci, onda je rast na godišnjoj razini u posljednja tri mjeseca prošle godine dosegao 4,2 posto, pokazuju prve procjene DZS-a. 

Veći rast BDP-a u posljednjem lanjskom tromjesečju samo u Rumunjskoj i na Cipru

Sa sezonski prilagođenom godišnjom stopom rasta BDP-a od 4,2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu, Hrvatska se, prema podacima DZS-a, svrstala na treće mjesto u Europskoj uniji. 

Veće stope rasta u posljednjem tromjesečju prošle godine u Uniji su imale samo Rumunjska, pet posto, i Cipar, 4,4 posto. Valja, međutim, upozoriti da sve članice EU još nisu objavile podatke o gospodarskoj aktivnosti u četvrtom tromjesečju. 

Inače, godišnja stopa rasta hrvatskoga BDP-a u posljednjem je tromjesečju prošle godine bila znatno veća od prosjeka na razini EU, koji je, prema prvim procjenama, iznosio 1,8 posto. Susjedna je Slovenija, primjerice, u posljednja tri mjeseca 2022. godine imala godišnji rast BDP-a od samo 1,3 posto, pokazuju podaci DZS-a. 

Glavni generatori gospodarskog rasta u Hrvatskoj u posljednjem su lanjskom tromjesečju bile investicije te izvoz roba i usluga, pokazuju prvi podaci DZS-a.