Sponzorirani sadržaj

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ: Budućnost inovativnih duhanskih proizvoda u Europskoj uniji

Autor Euractiv.com

Novi duhanski proizvodi poput e-cigareta i grijanog duhana sve više s tržišta istiskuju klasične cigarete - koje po podacima Svjetske zdravstvene organizacija WHO svake godine koštaju života nekih 700.000 Europljana.

Izvor: Unsplash/Grav

Njihovi pobornici navode nalaze iz nekoliko globalnih istraživanja kao argument za tvrdnju da su ti proizvodi daleko manje štetni od klasičnog pušenja, i stoga se na njih treba gledati kao proizvode za smanjenje štete od pušenja.

No s druge strane, zakonodavci EU i velik dio znanstvene zajednice i dalje pozivaju na oprez, i naglašavaju da nema jasnih dokaza koji bi upućivali na prirodu dugoročnih efekata njihove konzumacije.

U ovom specijalnom izvještaju Euractiv će se pobliže baviti nekim aspektima ove vrste proizvoda - od debate o donošenju strategije na razini EU za smanjenje štetnog utjecaja duhana, preko politike duhanskih trošarina, pa sve do pitanja u kojoj se mjeri europski zakonodavci oslanjaju na znanost pri donošenju odluka.

(Pokrovitelj objave ovog serijala tekstova je tvrtka Philip Morris International. Njihova podrška omogućila je medijskoj mreži Euractiva da dodatna novinarska sredstva uloži u šire i dublje izvještavanje o ovoj temi. Sadržaj kojeg objavljujemo proizveden je uz potpunu uredničku neovisnost.)