Gospodarstvo

DOSAD NAJVEĆA DONACIJA EUROPSKE UNIJE SRBIJI: Bruxelles daje 600 milijuna eura za obnovu pruge Beograd - Niš

Autor Hina

Obnova oko 230 kilometara pruge Beograd - Niš jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. bude završena, vlakovi će voziti brzinom i do 200 kilometara na sat

Željeznička pruga
Izvor: Ivica Galovic/PIXSELL/PIXSELL

Europska unija i Srbija potpisat će krajem veljače ugovor o rekonstrukciji pruge Beograd - Niš, koju će Unija iz donacije financirati s oko 600 milijuna eura, objavio je u ponedjeljak portal Demostat, pozivajući se na izvore u Delegaciji EU u Beogradu. 

Donacija EU za obnovu pruge najveća je pojedinačna nepovratna pomoć za projekte koju je Srbija do sada dobila od EU, navodi Demostat

Projekt vrijedan 2,2 milijarde eura

Najavljena donacija uslijedit će nakon sporazuma o paketu energetske potpore Europske unije Srbiji, vrijednog 165 milijuna eura, koji je prošlog tjedna potpisan s Elektromrežama Srbije. 

Ugovor o rekonstrukciji pruge, koja će ukupno koštati oko 2,2 milijarde eura, bit će potpisan koncem veljače, a očekuje se da će ceremoniji, uz predstavnike srbijanskog državnog vrha, nazočiti i europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, rekli su Demostatu u Delegaciji EU. 

Među financijerima i EIB i EBRD

Vodeći financijer rekonstrukcije željezničke pruge Beograd - Niš je Europska investicijska banka (EIB), koja je Srbiji odobrila zajam od 1,1 milijardi eura. 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila je 550 milijuna eura, a dio će se financirati iz državnog proračuna Srbije. 

Rekonstrukcija pruge Beograd - Niš od oko 230 kilometara jedan je od najznačajnijih željezničkih projekata u Srbiji, a kada pruga 2029. bude završena vlakovi će se moći kretati brzinom i do 200 kilometara na sat, navodi Demostat.