Gospodarstvo

STIŽU NOVI 'NARODNI' TREZORCI: Minimalni iznos upisa 1000 eura, godišnji prinos do 3,75 posto

Autor Hina

Ministar financija Marko Primorac najavio je i da će u ožujku za građane biti otvoren i novi krug ulaganja u 'narodne' obveznice

Ministar financija Marko Primorac
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 19. veljače, a osim u Fini, to će se moći učiniti i putem digitalne platforme e-riznica, te će se moći ulagati u dvije emisije - ročnosti od 91 dana, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, te s dospijećem od 364 dana uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 29. veljače, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, godišnji prinos za "trezorce" ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je u četvrtak ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

Kupnja uz popust

"Trezorci" se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Tako će građani po dospijeću dobiti 1000 eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Rok upisa 26. veljače

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 26. veljače do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati "trezorce" u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

Ministar je najavio da će u ožujku za građane biti otvoren i novi krug ulaganja u narodne obveznice.