Gospodarstvo

BILJANA BORZAN: Više od 80 posto građana smatra da vlada nije uspjela suzbiti divljanje cijena

Autor Hina

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan provela je istraživanje stavova građana o poskupljenjima u Hrvatskoj koje je pokazalo da 77,2 posto ljudi ne vjeruje da će se cijene "vratiti na staro."

15.04.2023., Rovinj, Hrvatska - Predavanje zastupnice u Europskom Parlamentu Biljane Borzan “No time or food to waste - Smanjimo nepotrebno rasipanje hrane” na Weekend Food Festivala u Rovinju. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

Istovremeno, gotovo 85 posto njih ocjenjuje da vlada nije dobro nadzirala poskupljenja, priopćio je ured Biljane Borzan u ponedjeljak.

"[Vladin] zakon o euru bez kazni za neopravdano povećanje cijena, upisivanje [trgovaca] u etički kodeks bez ikakvih uvjeta, slanje inspektora na teren da svaki mjesec provjere isti javno poznati uzorak - sve je to rezultiralo velikim poskupljenjima svih proizvoda, osim vjerojatno tog samog uzorka. Građani se žale na niz nepravilnosti, a više od polovice ih smatra da je trebalo produžiti dvojno iskazivanje cijena. Naravno, vlada ni za to nije imala sluha," kaže Biljana Borzan, navodi se u njenom priopćenju.

Čak 84,9 posto građana smatra da vlada nije dobro organizirala nadzor poskupljenja, i kako je posljedično uvođenje eura doprinijelo poskupljenjima, pokazalo je istraživanje SDP-ove eurozastupnice.

"Ono što posebno zabrinjava jest što više od 60 posto građana kupuje manje, te su primorani kupovati jeftinije i manje kvalitetne proizvode. Poražavajuće je što je polovica naših građana primorana kupovati manje hrane," kaže Borzan.

Ured Biljane Borzan u priopćenju napominje da je Borzan više puta javno upozoravala vladu na manjkavosti zakona, te je slala pismo u Europsku komisiju o divljanju cijena u zemljama s najnižom prosječnom plaćom, a to su zemlje na istoku EU.

"Svi smo svjesni da je veliki dio poskupljenja isključivo posljedica pohlepe tržišnih igrača i propusta vlade da zaštiti građane. To je fenomen koji je izraženiji u istočnoj EU, gdje su građani prepušteni na milost i nemilost tržištu. Svaka kriza se iskorištava za deranje kože građana - i tome moramo stati na kraj!," kaže Borzan.