Gospodarstvo

CRNA POREZNA LISTA EU: Rusija uvrštena na popis zemalja koje odbijaju suradnju u poreznoj politici

Autor Adriano Milovan

Osim Rusije, na popis su uvršteni i Britanski Djevičanski otoci, Kostarika i Marshallovi otoci pa je na njemu sada 16 država i teritorija.

Vijeće EU
Izvor: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska unija je uvrstila Rusiju na popis zemalja koje ne sudjeluju u suzbijanju porezne evazije i koje odbijaju suradnju s Unijom u poreznim pitanjima, priopćili su u utorak iz Vijeća EU.

Osim Rusije, na tu su listu dodani i Britanski Djevičanski otoci, Kostarika i Marshallovi otoci.

Odbijaju razgovor o porezima s EU

U Bruxellesu tim državama i teritorijima zamjeraju da izbjegavaju razgovor s Unijom o poreznim pitanjima, među kojima je i suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza, kao i da odbijaju provesti potrebne reforme za transparentnijim poreznim sustavom. Problem je i različit poreznoi tretman tvrtki iz tih zemalja i tvrtki iz drugih dijelova svijeta. 

Rusiji se, uz to, na teret stavljaju i propisi koje je usvojila nakon početka invazije na Ukrajinu i uvođenja sankcija, a kojima se, među ostalim, Moskva odbija obračunati s posebnim poreznim tretmanom holdinga. U Bruxellesu upozoravaju i da je nakon agresije na Ukrajinu zamro svaki dijalog (i) o poreznim pitanjima između Rusije i EU. Dodaju i kako su detaljno proučili nove ruske porezne propise. 

"Pozivamo sve zemlje koje smo uvrstili na popis da unaprijede svoje zakonodavstvo i porade na ispunjavanju međunarodnih standarda u segmentu oporezivanja", poručila je švedska ministrica financija Elisabeth Svantesson

Na listi mahom porezne oaze

Na popisu nekooperativnih zemalja i teritorija u sferi porezne politike sada se nalazi 16 država i prekomorskih posjeda. Riječ je o Američkim Djevičanskim otocima, Američkoj Samoi, Angvili, Bahamima, Britanskim Djevičanskim otocima, Fidžiju, Guamu, Kostarici, Marshallovim otocima, Palauu, Panami, Rusiji, Samoi, Trinidadu i Tobagu, otocima Turks i Caicos i Vanuatuu. 

U velikom broju slučajeva radi se o poreznim oazama.

S druge strane, Rusija je na taj popis uvrštena zbog prekida dijaloga s EU nakon što je izvršila agresiju na Ukrajinu i nakon što joj je EU uvela sankcije, nakon čega se i ruska porezna politika, kako ocjenjuju u Bruxellesu, znatno udaljila od međunarodnih standarda.  

Sjeverna Makedonija skinuta s popisa

Inače, EU je popis nekooperativnih država i teritorija u poreznoj politici skrojila krajem 2017. godine. Cilj je suzbijanje porezne evazije i primjena međunarodnih poreznih standarda. 

S liste su sada, stoji u priopćenju Vijeća EU, maknuti Barbados, Jamajka, Sjeverna Makedonija i Urugvaj.