Gospodarstvo

EIB DOBIO NOVU ŠEFICU: Nadia Calviño nova predsjednica Europske investicijske banke

Autori Hina Euractiv/David Spaić-Kovačić

Ministri financija država članica EU-a podržali su u petak španjolsku ministricu financija Nadiju Calviño za novu predsjednicu Europske investicijske banke (EIB).

epa11016861 Spain's First Deputy Prime Minister and Economy Minister, Nadia Calvino, talks to the media at the start of the European Finance Ministers Council in Brussels, Belgium, 08 December 2023. The council will make its decision on who shall lead the European Investment Bank (EIB) on 08 December, with Spain’s Deputy Prime Minister Nadia Calvino as the clear frontrunner. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

"Ministri financija EU podržavaju kandidaturu Nadije Calviño za predsjednicu EIB-a," objavio je belgijski ministar financija i predsjednik Vijeća guvernera EIB-a Vincent Van Peteghem.

"Nadia Calviño ima sve potrebne kvalitete za upravljanje najvećom svjetskom multilateralnom bankom, koja usmjerava prijeko potrebno financiranje poduzećima i podupire ulaganja u europsku konkurentnost i održivi rast," dodao je belgijski ministar.

Europska investicijska banka je financijska institucija EU koju financira i vodi 27 nacionalnih ministarstava financija koje posuđuje novac na tržištima kapitala, te ga pozajmljuje uz povoljne uvjete za projekte koji su u skladu s ciljevima EU.

U posljednje vrijeme EIB se orijentirao na financiranje klimatskih projekata, i još 2019. godine najavio milijardu eura ulaganja u održivi razvoj. Istodobno EIB financira i milijarde eura za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Za mjesto predsjednice EIB-a natjecala se i trenutno izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestagar, koja je na kraju izgubila utrku.

Calviño je prije bila na čelu odjela za proračun EU, a 2019. bila je jedna od kandidatkinja za šeficu Međunarodnog monetarnog fonda. Na to je mjesto imenovana Bugarka Kristalina Georgieva.

Tagovi

EIB