Gospodarstvo

NJEMAČKI PRORAČUN U PROBLEMIMA: Ministar financija najavio proglašenje izvanrednog stanja za 2023. godinu

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Njemačka će za 2023. suspendirati zakonski limit za zaduživanje proglašenjem izvanrednog stanja, najavio je u četvrtak ministar financija Christian Lindner (FDP/Renew), uslijed nedavne odluke ustavnog suda.

epa10885661 German Finance Minister Christian Lindner speaks during a debate at the German Parliament 'Bundestag' in Berlin, Germany, 27 September 2023. EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
Izvor: Hannibal Hanschke/EPA

Sudskom odlukom je utvrđeno da je prijenos neiskorištenog duga od 60 milijardi iz 2021. iz vremena pandemije u vladin klimatski fond neustavan, zbog principa po kojem se dug opravdan izvanrednim stanjem u jednoj godini ne može iskoristiti za potrošnju u narednim godinama.

Time je dovedena u pitanje i zakonitost njemačkog programa subvencija teškog 200 milijardi eura, tzv. "energetskog štita" koji je korišten u 2022. i 2023. za ublažavanje posljedica rastućih cijena energenata uslijed rata u Ukrajini i prekida dotoka plina iz Rusije.

"U konzultacijama s kancelarom i vicekancelarom, sljedeći tjedan ću predstaviti dodatak ovogodišnjem proračunu... Time ćemo izdatke, posebice za ublažavanje cijena struje i plina, postaviti na ustavno sigurne temelje," kazao je Lindner u četvrtak popodne.

Kako bi se to omogućilo, vlada će od parlamenta tražiti proglašenje izvanredne situacije za 2023. godinu, što omogućava dodatni dug iznad ustavom određenog ograničenja, napisao je Lindner na društvenim mrežama. "Ne preuzima se novi dug, već se samo sredstva koja su već iskorištena za prevladavanje krize stavljaju na sigurniju pravnu osnovu."

Tzv. "kočnica" duga, uvrštena u njemački Ustav 2009. godine, ograničava dozvoljena nova zaduživanja na 0,35 posto BDP-a godišnje - ali i omogućava dodatnu javnu potrošnju u izvanrednim vrremenima gospodarskog pada. Međutim, kočnica se može i suspendirati u hitnim slučajevima, kao što je učinjeno za vrijeme pandemije Covida-19 2020. i 2021. godine, te zbog rata u Ukrajini 2022.

Iako bi se suspenzijom kočnice za 2023. trebala osigurati zakonitost mjera za energetsku potporu iz ove godine, ostaje nejasno rješava li se time i pitanje kako zamijeniti 60 milijardi eura prvotno namijenjenih borbi protiv pandemije koji je prebačen u vladin fond za klimatske projekte, koje su trebale biti potrošene između 2024. i 2027.

"Možemo samo razgovarati o 2024. godini i o idućih nekoliko godina tek kada budemo imali zakonski jasnu i sigurnu situaciju," rekao je Lindner.

Čelnici parlamentarnih klubova njemačke trostranačke vladajuće koalicije priopćili su u srijedu kako će odgoditi završne pregovore o proračunu za 2024. godinu, nakon što je Lindner zbog sudske odluke objavio moratorij na sve nove obveze plaćanja.

Ekonomisti i predstavnici njemačke industrije upozorili su da se ne smiju zbog toga rezati već planirana ulaganja iz klimatskog fonda, koji uključuje financiranje i nekoliko tzv. Važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI), kao i subvencija za dvije tvornice čipova najavljenih u sklopu europskog Zakona o čipovima (ECA).

"To nisu ukrasni projekti smišljeni da se bolje osjećamo - radi se zapravo o ključnim odlukama koje trebaju osigurati očuvanje industrije u našoj zemlji, i postizanje planiranih klimatskih ciljeva," izjavio je novinarima u četvrtak Bernhard Osburg, predsjednik uprave kompanije ThyssenKrupp Steel i šef njemačkog udruženja industrije čelika.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany will suspend the ‘debt brake’ in 2023)