Gospodarstvo

SUDSKA PRESUDA PRIJETI INVESTICIJAMA: Njemački ekonomisti upozoravaju da bi rezanje već planiranih ulaganja bilo štetno

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Njemački ekonomisti upozoravaju kako bi smanjenje državne potrošnje uslijed nedavne presude ustavnog suda moglo naštetiti budućem ekonomskom razvoju te zemlje.

Izvor: Pixabay

Njemački Ustavni sud presudio je prošlog tjedna kako je prebacivanje 60 milijardi eura neiskorištenog zaduženja vezanog za Covid u novi klimatski fond protivno ustavu. Budući da je sad taj iznos povučen iz fonda kojemu je namjena bila financiranje projekata za zelenu energetsku tranziciju, vlada sada razmatra načine za zatvaranje manjka financijskih sredstava.

Pritom ministar financija Christian Lindner (FDP/Renew) poziva na smanjenje državne potrošnje. Međutim, na parlamentarnoj raspravi održanoj u utorak ekonomisti su upozorili kako bi rezanje već planiranih ulaganja moglo spriječiti oporavak Njemačke od ekonomske recesije u kojoj se nalazi.

Opasnost od stagnacije

"Zapeli smo u stagnaciji, i sučeljavamo se s brojnim izazovima koji su vezani za opskrbne lance," izjavio je Michael Huther, direktor njemačkog ekonomskog instituta IW, koji je povezan s njemačkim udrugama poslodavaca.

"Izazovi zelene tranzicije, infrastrukturni deficiti i starenje stanovništva znače da doista imamo veliku potrebu za ulaganjima... Ako se to ne dogodi - a to vidimo i kod investicijskih kriza iz prošlosti - onda se na duže vremensko razdoblje ti problemi počnu gomilati i hraniti jedni druge," rekao je, dodavš kako to znači "da vjerojatno više ne možemo očekivati rast BDP-a sljedeće godine."

Ekonomske prognoze Europske komisije dosad su predviđale da će se njemačka ekonomija smanjiti za 0,3 posto u 2023. godini, nakon čega bi trebao uslijediti skroman rast od 0,8 posto u sljedećoj godini.

Slično mišljenje iznio je i Jens Südekum, ekonomist sa Sveučilišta u Düsseldorfu, koji je pozvao vladu na brzo rješavanje tog pitanja, ali bez rezanja planiranih ulaganja, jer to bi Njemačku moglo staviti u nepovoljan položaj u odnosu na globalnu konkurenciju.

"SAD trenutno ima vrlo ekspanzivnu fiskalnu politiku, koja se izrazito fokusira na investicije u buduće tehnologije, posebice u područjima u kojima su Europa i Njemačka još uvijek međunarodni predvodnici... Postoji određena bojazan da bi se glavni zamašnjak prosperiteta za kojeg se očekuje da će u budućnosti dovesti do rasta, inovacija itd. sad mogao odseliti," dodaje Südekum.

Moratorij na nova izdvajanja

Novac iz vladinog Fonda za klimu i transformaciju trebao se, između ostalog, iskoristiti za financiranje šire popularizacije električnih vozila, subvencije za izgradnju novih tvornica čipova, kao i za proizvodnju vodika potrebnog za druge resurse kao što je tzv. "zeleni čelik."

Presuda ustavnog suda koja je vladi neočekivano izbila iz džepa 60 milijardi eura mogla bi utjecati i na druga programe, poput primjerice tzv. "energetskog štita" u iznosu od 200 milijardi eura, koji je namijenjen za subvencije koje trebaju zaštititi potrošače i kompanije od visokih cijena energije nakon smanjenog dotoka plina iz Rusije, rekao je Hanno Kube, profesor prava na Sveučilištu u Heidelbergu.

Zbog neizvjesnosti oko već planiranih sredstava, njemačko ministarstvo financija objavilo je u ponedjeljak navečer moratorij na planiranje bilo kakvih novih plaćanja u narednim godinama za sva državna ministarstva, izvijestio je tjednik Der Spiegel.

Florian Toncar (FDP), državni tajnik u ministarstvu financija, rekao je u utorak kako će ministarstvo iskoristiti zaključke te javne debate za predstavljanje vlastitog prijedloga o rješavanju tog problema prije konačnog usvajanja proračuna za 2024. godinu, zakazanog za 1. prosinac 2023.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Experts warn against investment cuts after German top court ruling)